Iščite po spletni strani
HUJŠANJE: JE REŠITEV V VSAKODNEVNI KARDIO VADBI?
HUJŠANJE: JE REŠITEV V VSAKODNEVNI KARDIO VADBI?
Trening
06.09.2021.
Trening

HUJŠANJE: JE REŠITEV V VSAKODNEVNI KARDIO VADBI?

06.09.2021.

Prva stvar, ki jo vsi povezujemo s hujšanjem, je visokointenzivna in dolga kardio vadba, kar zahteva izreden napor in močno voljo za dosego želenih rezultatov. Strokovnjaki za fitnes in zdravniki pa nas opozarjajo, da ne smemo pasti v past neskončnih kardio vaj, ker nam ne bodo prinesle pričakovanega rezultata. Kardio trening je pomemben del vadbenega načrta, vendar morate ustvariti ravnovesje. Ni potrebno, da treningi trajajo več ur, niti nam ni treba porabiti vse energije. Nasprotno. Treningi bi morali biti redni, trajati ravno prav časa in zagotavljati občutek dviga energije in lahkotnosti.

Bi morali vsak dan vaditi kardio, da bi shujšali?

Po mnenju strokovnjakov je odgovor na to vprašanje preprost in glasi se: NE. Dolgi tek zunaj ali na tekaški stezi, nordijsko smučanje, kolesarjenje ali hitra hoja so lahko odlični zavezniki pri topljenju maščob, vendar le, če se izvajajo v skladu z dobro premišljenim načrtom vadbe. Strokovnjaki vztrajajo, da najboljši učinek pri hujšanju dosežete s kombinacijo vaj za moč in kardio treningov. Skrbno izbrana vadbena oprema, med katero spadajo tudi primerna obutev in oblačila, so zaveznik pri doseganju zastavljenih ciljev. Zahvaljujoč hlačam za vadboaktivnim majicam in udobnim supergam za trening, ki zagotavljajo vračanje energije pri vsakem stiku s površino, boste svoj vadbeni načrt še izboljšali.

Znano je, da kardio trenutno vodi do najučinkovitejšega kurjenja kalorij, manj znano pa je, da to velja tudi za vaje za moč. Kardio na začetku daje hitre rezultate, medtem ko trening z utežmi ali vaje z lastno težo spravijo vaše telo v stanje "boja" z odvečno maščobo in kalorijami, ki jih vnesete. Vadba za moč predstavlja dolgoročno močno orožje v boju proti prekomerni teži. V čem je skrivnost? Vadba z utežmi gradi vaše mišice, rast mišic pa pospešuje vaš metabolizem, kar pomeni, da vaše telo porablja kalorije tudi med počitkom. Sliši se dobro, kajne?

Trening moči je kot boj s samim seboj. Je izziv posebne vrste. Uživali boste v vsakodnevnih majhnih zmagah.

Kako dolgo naj traja učinkovit kardio trening?

Kardio vadbo lahko izvajate na več načinov, da bodo treningi učinkoviti in da boste užili vse prednosti, ki jih ponujajo. Vsak trening lahko začnete z 20-minutnim kardio vadbo, nato pa nadaljujete z vajami za moč, z utežmi za oblikovanje telesa in nato z raztezanjem.

Druga možnost je ta, da kardio vadite 45 minut enkrat ali dvakrat na teden, ostale dneve pa izvajate vaje, prilagojene vašim potrebam, možnostim in ciljem. V enem od prejšnjih blogov smo vam priporočili nekaj vaj za moč, s katerimi lahko okrepite zgornji del telesa.

Kardio poleg klasične vadbe v telovadnici lahko vključuje tudi plavanje, veslanje, boks ali hitro hojo. Ker so te vrste vadbe mnogim dolgočasne, jih kombinirajte, ali pa si poiščite nekoga, ki je v podobni formi kot vi, in trenirajte z njim. To je dober način, da se medsebojno motivirate in ne obupate.

Za tiste, ki niste ljubitelji telovadbe in fiksnega urnika vadbe

Če niste ljubitelj telovadbe in ne marate telovaditi v zaprtih prostorih ali pa si ne želite odtrgati ure na dan za trening, lahko uberete drugo pot. Trikrat na dan vključite 10-minutno telesno aktivnost in jo prepletite z vsakodnevnimi aktivnostmi. To vam bo pomagalo porabiti dovolj kalorij in vam hkrati prineslo boljše počutje in več energije. Izberite hiter sprehod od avtobusne postaje do pisarne, pojdite po stopnicah namesto z dvigalom ali preprosto hodite z nahrbtnikom na hrbtu. Za to ne potrebujete posebne opreme. Izberite nahrbtnik s posebno enoto za superge in kadar koli jih boste potrebovali, vam bodo na dosegu roke.

Hiter tempo življenja narekuje nova pravila, zato se moramo prilagoditi in to nikoli na račun opuščanja dejavnosti, ki nam prinašajo koristi.

Nedavne raziskave podpirajo tako imenovani intervalni trening, ki vključuje vrsto vaj v intervalih večkrat na dan. Poleg klasičnih oblik vadbe v intervalih lahko sem spadajo tudi hitra hoja, plavanje, hitro kolesarjenje z nakloni in obremenitvami. Ta vrsta treninga je dolgoročno dobra, lahko jo izvajate vsak dan in prinaša vidne rezultate, ki se odražajo v želeni telesni formi, zdravju in videzu.

Zaključek je naslednji: strokovnjaki se strinjajo v eni stvari - dober načrt treninga je tisti, ki združuje kardio in vaje z utežmi. Prinaša vrhunske in hitro vidne rezultate, poskrbi za potrebno gibanje vašega telesa ter z zdravo in uravnoteženo prehrano pripomore k dolgoročnemu oblikovanju zdravega življenjskega sloga. To bi moral biti cilj vsakega izmed nas!

Mišice rastejo in postanejo vretenaste, maščobne obloge nezadržno izginejo, vi pa postanete bolj zadovoljni in motivirani za vadbo.

Izkoristite prihajajoče tople jesenske dni za vadbo! V naših trgovinah in v spletni trgovini boste našli veliko izbiro vadbene opreme, ki je kot veter v hrbet in prinaša motivacijo za vsak dan in za vse vremenske razmere. Ni izgovorov, zdravje je vedno na prvem mestu!

Ekipa Sport Vision

Podobni članki

28.
Mar.
Trening
Ena od tematik, o katerih se pogosto razpravlja v fitnes industriji, je kardio vadba za izgubo maščobe. Je kardio trening res potreben za izgubo ma&sc...
13.
Dec.
Trening
Da bi vaš športni nedrček ostal v dobrem stanju, je pomembno, da se pri izbiri modela pravilno odločite in upoštevate določene smernice ...
23.
Oct.
Trening
Fleksibilnost je prav tako pomembna kot vaša moč. Če želite kar najbolje izkoristiti celoten obseg gibanja in optimalno uporabiti svoje telo, pos...
18.
Oct.
Trening
V današnjem času, ko hitrost predstavlja način življenja, ni nenavadno, da mnogi iščejo hitro in enostavno pot do mišičnega telesa. Ste ...
19.
Jun.
Trening
Medtem ko imajo telovadnice svoje prednosti, nas poletni sončni žarki kličejo, da preživimo več časa zunaj. Izkoristite vsak trenutek za gibanje v naravi, ak...
29.
Nov.
Trening
Odločili ste se, da aktivirate svoje telo in začnete trenirati. Pakirate oblačila za trening ter posežete po najudobnejši bombažni majici iz svoje gar...
23.
Oct.
Trening
Moške pajkice v svetu urbanega športa počasi prevzemajo primat in postajajo glavna izbira pri moških. Čeprav jih marsikdo ignorira, so m...
07.
Mar.
Trening
Kako se močne ženske spopadajo z vsakodnevnimi izzivi in kaj tisto kar jih žene, si preberite v spodnjih zapisih.
06.
Dec.
Trening
Zakaj je okrevanje mišic po treningu enako pomembno kot sam trening?
22.
Oct.
Trening
Kaj nam prinese boljše rezultate – tek ali vadba s kolebnico? Odgovor ti zaupamo v nadaljevanju.