Iščite po spletni strani
VODNIK ZA IZGRADNJO MIŠIČNE MASE
VODNIK ZA IZGRADNJO MIŠIČNE MASE
Trening
18.10.2023.
Trening

VODNIK ZA IZGRADNJO MIŠIČNE MASE

KREPITEV MIŠIC Z ZNANJEM, TRDIM DELOM IN URAVNOTEŽENO PREHRANO
18.10.2023.

V današnjem času, ko hitrost predstavlja način življenja, ni nenavadno, da mnogi iščejo hitro in enostavno pot do mišičnega telesa. Ste že poskusili različne vaje in začutili povečanje moči, a ste kmalu izgubili motivacijo, ker niste opazili, da se vaše mišice povečujejo? Da bi dosegli resnične rezultate, je treba združiti tri ključne elemente: dober načrt treninga in dinamike počitka, uravnoteženo prehrano in povezavo med umom in mišicami med vadbo. Za vas smo raziskali vse vidike, tako da lahko na najučinkovitejši način zgradite mišično maso.

Kaj pravi znanost - kako se zgodi rast mišic?

Mišice so sestavljene iz vlakninskih snopov, ki so primarna mišična celica. Te snopi lahko postanejo debelejši in močnejši. Napetost mišic med vadbo ustvarja majhne poškodbe vlaken. Da bi se vlakna zacelila, telo potrebuje beljakovine kot osnovni gradnik, pa tudi obdobje počitka, v katerem se vlakna obnovijo, postajajo večja in močnejša. Če ne trenirate dovolj ali pa ne jeste pravilno, vaše mišice ne bodo rasle. Prav tako, če si med vadbo ne vzamete dovolj dolgega odmora, vaše mišice ne bodo imele časa za okrevanje in izgradnjo močnejših vlaken. Prav tako morate vedeti, da ko gre za rast mišic - da bi dobili dobre rezultate, morate imeti močno povezavo med umom in mišicami.

Kakšna je povezava med umom in mišicami?

Gre za osredotočanje na vsako gibanje in krčenje mišic med vadbo in njihovo občutenje. Na ta način lahko bistveno izboljšate učinkovitost vadbe in rezultate. Da bi resnično razumeli ta koncept, vzemite v roko predmet, ki zahteva malo truda, majhno utež ali kaj podobnega teže, steklenico mleka, kladivo ... Začnite upogibati roko pri komolcu, tako da se teža dvigne na raven ramen. To počnite počasi, intenzivno se osredotočite na mišično delo, nato pa ga počasi spustite nazaj na raven kolkov. Ponovite, medtem ko se osredotočate na občutek pretoka krvi. V mišici boste opazili tudi rahlo mravljinčenje. To ni boleč občutek, vendar mišica začne mravljinčiti na dober način, počutili se boste, kot da je "napeta". Dobro se počutite, ker se bicepsi napolnijo s krvjo, ker je tam usmerjena vsa vaša pozornost. Naredite celoten postopek od začetka do konca tudi z drugo roko. Nato bi morali biti sposobni vizualizirati postopek in ga ponovno udejanjiti v mislih. Ne pozabite, kako se je mišica aktivirala in kako se je počutila. Pozornost do podrobnosti, ki ste jo pokazali med to vajo, je način, kako morate izvajati vsako vajo, namesto da jih izvajate mehansko. Dokazano je, da se telo veliko bolj učinkovito odziva na dražljaje, ko se osredotočite na občutek mišične napetosti. Najpomembneje je, da bodo rezultati odlični. Ne skrbite glede števila ponovitev ali nizov. Osredotočite se na to, kako se mišica premika, kako se počuti in razvijte intenzivno povezavo med umom in mišicami. Pri tem vam lahko pomagajo tehnike, kot sta meditacija ali joga.

Nasveti za izgradnjo mišic

Ne glede na stopnjo vadbe je ključ do izgradnje mišic v doslednem, progresivnem treningu moči in uravnoteženi prehrani, bogati z beljakovinami. Čeprav rast mišic do neke mere temelji na genetiki, je njen vpliv bolj osredotočen na videz. Dobra novica je, da lahko zgradite mišičasto telo ne glede na vašo genetiko, in ponujamo vam nekaj koristnih nasvetov.

Moč in obremenitev

V vadbo vključite vaje, ki vključujejo uteži, da spodbudite rast mišic. Postopno povečanje obremenitve je nujno za vse ravni telesne pripravljenosti, od začetne do napredne. Ali je mogoče mišično maso zgraditi brez uteži? Odgovor je pritrdilen. Če zagotovite takšen trening, da nenehno izzivate mišice, se bodo prilagodile in postale večje in močnejše, lahko to dosežete tudi brez uteži. Osredotočanje na počasne, nadzorovane gibe je dobro za mravljinčenje v mišicah. Ekscentrična faza gibov (npr. pri spuščanju s potiskom navzgor ali počepom) bolj obremenjuje mišice. Štejte do tri, ko se počasi spuščate, zaradi česar je lahka vadba veliko težja. Ne skrbite preveč glede povečanja števila ponovitev, če se vadba zdi preveč enostavna. Namesto tega raje povečajte težo uteži. Če lahko brez napora naredite več kot 12 ponovitev, je čas, da bolj obremenite mišice.

Disciplina in motivacija

Vadba mora biti redna. Naredite načrt in se ga držite. Postopoma povečajte težo uteži in intenzivnost vadbe, da zbudite mišice. Doslednost je ključna. Vaše mišice se najprej prilagodijo in vaše telo se nauči bolje delovati, mišična moč in rast pa prideta s časom. Poskrbite, da boste delali različne mišične skupine in spreminjali svojo rutino, da boste izzvali mišice na različne načine in se motivirali. Najboljši način za zagotovitev hitrih rezultatov je, da ste dosledni z vašim treningom in prehrano. Da bi osvežili svojo rutino in spodbudili potrebo po vadbi, si privoščite nova športna oblačila ali kakšen  dodatni kos nove opreme, ki bo vašo vadbo naredila bolj zanimivo. Zastavite si realne cilje za prvi mesec vadbe in si prizadevajte, da jih dosežete.

Počitek

Vzemite si dovolj časa za počitek med vadbo. Regeneracija je ključna rast mišic, saj telo po vsaki vadbi poskuša popraviti mikropoškodbe v mišičnem tkivu in si opomoči od napora, ki ste ga vložili med vadbo. Rast mišic in nova moč, ki jo želite, prihaja s počitkom, zato poskrbite, da boste dovolj spali in jedli pravilno, da boste podprli svoj napredek.

Prehrana

Prehrana igra ključno vlogo pri izgradnji mišic, vnos beljakovin pa je bistvenega pomena za njihovo okrevanje in rast. V svojo prehrano vključite vire beljakovin, kot so piščanec, ribe, jajca, mlečni izdelki, grah in fižol. Študije kažejo, da mora biti pri treningu moči dnevni vnos beljakovin vsaj 1,6 grama na kilogram telesne teže, da se poveča rast mišic. Zgornja meja vnosa beljakovin je po isti študiji 2,2 g beljakovin na kilogram telesne teže na dan. Čeprav je beljakovinski napitek po vadbi pomemben, je skupna količina beljakovin, ki jih zaužijete čez dan, pomembnejša od tega, kar jeste takoj po vadbi. Ne pozabite, da lahko telo absorbira le približno 20 gramov beljakovin na obrok, zato ni treba pretiravati pri vsakem obroku! Ogljikovi hidrati  so glavni vir energije, vendar izberite kompleksne ogljikove hidrate, kot so cela zrna, zelenjava in sadje, da ohranite raven energije med vadbo. Ne pozabite na zdrave maščobe,  kot so avokado, oreški in oljčno olje, ki so pomembne za splošno zdravje in hormonsko ravnovesje. Za optimalno delovanje mišic je pomemben tudi zadosten vnos vode. Sprejmite ukrepe za hidracijo telesa skozi ves dan. Se sprašujete, ali je štetje kalorij pomembno? Če želite pridobiti težo (mišice ali maščobe), morate zaužiti malo več kalorij, kot jih porabite. Mnogi ljudje želijo izgledati bolj mišičasto, ne pa nujno tudi pridobiti na teži. V tem primeru se morate osredotočiti na izgubo maščobe, da razkrijete mišice, kar bo zahtevalo kalorični primanjkljaj.

Nasveti za začetnike

Potrebujete med 2-3 treninge moči na teden z 1-3 sklopi na vajo. Kompleksne vaje je treba izvajati v treh sklopih, sekundarne vaje pa zahtevajo le en ali dva sklopa. Za izgradnjo mišic opravite med 8 in 12 ponovitev z uporabo uteži, ki tehtajo od 65% do 75% vaše največje teže, ki jo lahko dvignete naenkrat s pravilno tehniko. 24 ur je dovolj časa za počitek po kratki (<30 min) vadbi celega telesa. Če pa se vaša vadba osredotoča samo na eno mišično skupino, počakajte 48 ur, preden ponovno opravite isto vadbo. Medtem pa opravite krajšo vadbo celega telesa z nizko intenzivnostjo.

Nasveti za izkušene telovadce

Tistim, ki trenirate že vsaj šest mesecev, priporočamo vsaj tri treninge moči na teden. Naprednejši lahko izvajate 3-5 ali več sklopov. Večje število sklopov je treba rezervirati za kompleksne vaje. Kot nekdo, ki je delal nekaj mesecev ali let, boste lahko dvignili težje uteži kot začetnik, vendar bi si morali še vedno prizadevati za isti razpon, od 8 do 12 ponovitev. Izberite težo, ki vam omogoča, da opravite najmanj 8 in največ 12 ponovitev. To je običajno istih 65% do 75% vaše največje teže, ki jo lahko dvignete naenkrat s pravilno tehniko. Počivajte 1-2 dni v tednu, najbolje po najdaljših in/ali najbolj intenzivnih treningih.

Ste pripravljeni na izgradnjo mišic?

Gradnja mišic zahteva napor, potrpljenje in predanost. Ključ je v uravnoteženju načrta treninga, prehrane in psihične priprave. Pameten pristop vam bo omogočil, da dolgoročno dosežete svoje cilje, zaradi česar boste močnejši in bolj zdravi. Ni enostavnega načina, toda s tem pristopom vas bodo rezultati motivirali, da nadaljujete naprej. Začnite svojo pot do močnejšega sebe danes in ne pozabite, da je to potovanje k osebni rasti in samozavesti. S trudom in doslednostjo lahko dosežete vse, kar želite, mi pa smo tu, da vas pri tem podpremo in vam zagotovimo najkakovostnejšo opremo in oblačila, s katerimi bodo vaše vadbe vedno znova zanimive in vznemirljive.

 

Ekipa Sport Vision

 

 

 

 

Podobni članki

28.
Mar.
Trening
Ena od tematik, o katerih se pogosto razpravlja v fitnes industriji, je kardio vadba za izgubo maščobe. Je kardio trening res potreben za izgubo ma&sc...
13.
Dec.
Trening
Da bi vaš športni nedrček ostal v dobrem stanju, je pomembno, da se pri izbiri modela pravilno odločite in upoštevate določene smernice ...
23.
Oct.
Trening
Fleksibilnost je prav tako pomembna kot vaša moč. Če želite kar najbolje izkoristiti celoten obseg gibanja in optimalno uporabiti svoje telo, pos...
19.
Jun.
Trening
Medtem ko imajo telovadnice svoje prednosti, nas poletni sončni žarki kličejo, da preživimo več časa zunaj. Izkoristite vsak trenutek za gibanje v naravi, ak...
29.
Nov.
Trening
Odločili ste se, da aktivirate svoje telo in začnete trenirati. Pakirate oblačila za trening ter posežete po najudobnejši bombažni majici iz svoje gar...
23.
Oct.
Trening
Moške pajkice v svetu urbanega športa počasi prevzemajo primat in postajajo glavna izbira pri moških. Čeprav jih marsikdo ignorira, so m...
07.
Mar.
Trening
Kako se močne ženske spopadajo z vsakodnevnimi izzivi in kaj tisto kar jih žene, si preberite v spodnjih zapisih.
06.
Dec.
Trening
Zakaj je okrevanje mišic po treningu enako pomembno kot sam trening?
22.
Oct.
Trening
Kaj nam prinese boljše rezultate – tek ali vadba s kolebnico? Odgovor ti zaupamo v nadaljevanju.
06.
Sep.
Trening
Razkrivamo, zakaj dnevne kardio vadbe ne prinašajo želenih rezultatov in kako narediti dober načrt vadbe.