Iščite po spletni strani
Mentalna igra: kako lažje ostanemo osredotočeni med maratonom
Mentalna igra: kako lažje ostanemo osredotočeni med maratonom
Tek
25.04.2023.
Tek

Mentalna igra: kako lažje ostanemo osredotočeni med maratonom

25.04.2023.

Sodelovati na maratonu je test fizičnega in psihičnega stresa na številnih ravneh. Med tekom, ki traja dlje, kot ste vajeni, začne vaša učinkovitost upadati, kar lahko privede do asimetrije, neravnovesja in celo poškodbe. Ohranjanje psihične stabilnosti ne bo pomagalo le, da ostanete varni in zdravi, temveč bo dolgoročno olajšalo tek. V nadaljevanju predlagamo nekaj načinov, kako ostati psihično stabilni med tekom.


Pripravite načrt

Pomembno je, da imate zaupanje v svoj načrt treninga. Prav tako je v enaki meri pomembno, da imate zaupanje v osebo ali trenerja, ki je oblikoval vaš načrt usposabljanja. Če ste lahko prepričani, da vas lahko vaš načrt treninga in trener, ki stoji za njim, privedeta do ciljne črte maratona, potem boste naredili velik korak k temu, da to postane realnost. Torej, poiščite inštruktorja, ki pozna vaš slog teka in vam daje podporo, ki jo potrebujete.


Obnašajte se, kot da uživate

Tek je včasih lahko naporen, vendar vas v to nihče ne sili, kajne? Verjetno tečete, ker vam je to všeč, zato si na utrujeni obraz narišite nasmeh. Tekači, ki se smehljajo, uporabljajo manj kisika, tečejo bolj ekonomično in poročajo o nižji stopnji truda v primerjavi s tistimi, ki se tečejo namrščeni. Bolj kot izgledate, kot da res uživate, bolj je verjetno, da za tek navdušite še koga, ki ga srečate na poti. In taka pozitivna energija je vsekakor nalezljiva!


Postavite gibljivo tarčo

Ne glede na to, ali tečete od točke A do točke B ali pa do določene točke in nazaj ali v krogu, obstaja možnost, da ne vidite vedno ciljne črte. Ampak če si rečete, da morate priti do določenega drevesa ali skulpture, sledite nekemu cilju. Osredotočanje vaše pozornosti na premikajoči se cilj vam lahko pomaga, da se premikate hitreje. Ni pomembno, če se na tem mestu dejansko ne ustaviš; razčlenitev cilja na več manjših ciljev prelisiči vaš um, ki verjame, da sploh ne tečete tako dolge razdalje.


Preverite, kako dobro ste pripravljeni

To lahko zamoti vaš um, lahko pa vam pomaga tudi pri vračanju energije. Preverite: dihate dovolj globoko? Kakšna je vaša drža? Kaj pa vaš korak? Štejte korake, da določite število korakov posameznega teka in delajte na izboljšanju te številke pri prihodnjih tekih.


Ustvarite svojo mantro

Da bi ostali hitri in sproščeni skozi težke faze vašega teka, v tistih trenutkih, ko lahko razmišljate samo še o tem, koliko časa je še ostalo, ponavljajte mantro, ki vas vrača nazaj v sedanji trenutek. Pomembno je, da je to vaša mantra, ne pa nekaj, kar vam je nekdo svetoval, da ponavljate. Nekaj pomirjujočega, kar te opominja, da ne krči nepotrebnih mišic, ne stiskaj čeljusti in podobno. Poiščite stavek, ki vam res pomaga in vam olajša vaš način teka.


Pogovarjajte se sami s seboj

Morda se sprva sliši noro, ampak: če je mantra nekaj, na kar se ne morete osredotočiti, bo dober motivacijski samogovor okrepil vašo vzdržljivost. Raziskave so pokazale, da tekači dosežejo veliko boljše rezultate, ko uporabljajo motivacijski samogovor. Tudi športniki, ki so se pogovarjali sami s seboj v drugi osebi, so bili hitrejši in so premogli več moči.


Poleg omenjenih strategij vam bodo tek olajšali tudi nekateri drugi mali triki. Svojo pozornost ohranjajte na okolici. Resnično se osredotočite na znamenitosti in zvoke okoli sebe in ne na bolečine v mišicah. Poslušanje glasbe med tekom vam lahko pomaga pri boju proti monotoniji in vas motivira, da tečete dlje, medtem ko pozabite gledati na uro.


Razmišljanje o resni nalogi pred vami ali o problemu, ki vam greni življenje v tem trenutku, s tekom nima nobene veze. Še več: tek lahko zbistri vaš um, tako da je rešitev videti veliko lažja, kot se je zdela na prvi pogled.


Dolga kilometrina prinaša stres vašemu mišično-skeletnemu sistemu, zato se vsak tek na dolge razdalje začne z istim korakom: izbiro najboljšega para tekaških superg, ki vam bodo olajšale obremenitev nog, mišic in sklepov. Vendar pa je zmanjšanje ali lajšanje stresa med temi dolgimi, številnimi kilometri prav tako pomembno kot izbira pravih teka čevljev. Pozorni bodite na oba vidika, da boste lahko dosegli svoj maksimum.


Ekipa Sport Vision

Podobni članki

04.
Mar.
Tek
V tem blogu vam bomo predstavili izboljšave in prednosti superg Asics GEL-NIMBUS 26 v primerjavi s prejšnjimi modeli, pa tudi, zakaj se bo...
22.
Dec.
Tek
Čeprav nas pozimi ob pogledu na sneg zunaj zamika, da bi ostali doma pod toplo odejo, s tekaškimi čevlji varno pospravljenimi do pomladi, res ni nujno...
10.
Nov.
Tek
Pronacija stopal je neupravičeno zapostavljena tema, tako med rekreativnimi športniki kot med ljudmi, ki se s športnimi aktivnostmi ukvarjajo s...
03.
Oct.
Tek
Da bi našli odgovore in vam pomagali najti popoln čas za tek, smo raziskali prednosti in slabosti teka zjutraj, podnevi in zvečer.
12.
Jul.
Tek
Če je tek vaša redna dejavnost, potem je za vas pravilna hidracija res pomembna. Kdaj, koliko in kakšno tekočino piti?
01.
Jun.
Tek
Kot nekdo, ki se že več kot tri leta aktivno ukvarja s trail tekom, Anica z vami deli nekaj nasvetov glede opreme za enega najlepših &scaron...
25.
Apr.
Tek
S primernim načrtom treninga in dobro motivacijo lahko vsak preteče cilj in uspešno prečka ciljno črto. Tukaj vas bomo peljali skozi najpomembnej&scar...
04.
May.
Tek
V kolikor imate v načrtu preteči maraton in še nimate primernih superg, si oglejte naša priporočila.
04.
May.
Tek
Priprave na maraton začnejo vsaj mesec dni pred in dobro izdelan načrt aktivnosti vam lahko olajša tek na daljše proge. Preberit...
30.
Aug.
Tek
Predstavljamo supergo, v kateri boste imeli občutek, da ste lahki kot pero. Omogoča najmehkejše srečanje s podlogo in zagotavlja brezhiben oprijem.&nb...