Iščite po spletni strani
PRONACIJA STOPAL
PRONACIJA STOPAL
Tek
10.11.2023.
Tek

PRONACIJA STOPAL

KAJ ZNANOST PRAVI O VAŠI HOJI
10.11.2023.

Pronacija stopal je neupravičeno zapostavljena tema, tako med rekreativnimi športniki kot med ljudmi, ki se s športnimi aktivnostmi ukvarjajo spontano in občasno. Skupaj bodimo pozorni na ta pomemben biomehanski pojav in bolje spoznajmo svoje telo. Naravno gibanje stopal igra ključno vlogo pri tem, kako hodimo, tečemo in celo stojimo. To temo smo za vas raziskali z namenom razumevanja znanosti, ki se dotika stopal in njihovega vpliva na naše telo. Morda se za nezavidljivimi rezultati treninga ali pogostimi bolečinami in poškodbami skriva ravno pronacija stopala.


 

Mehanika pronacije stopal

Normalno je, da sklep sodeluje pri vsakem odrivu, je nepogrešljiv sestavni del cikla hoje. Ko naredimo korak, se stopalo dotakne tal, lok stopala se splošči kot naravni amortizer, da absorbira udarec in enakomerno porazdeli pritisk, zadnji del stopala pa se obrne proti notranjosti. To gibanje se imenuje pronacija in omogoča, da se naša stopala prilagodijo različnim terenom, kar zmanjšuje obremenitev sklepov in mehkih tkiv.

Vrste pronacije

Glede na pronacijski kot obstajajo 3 vrste tega gibanja.

  1. Nevtralna ali normalna pronacija: Stopalo se med hojo ali tekom zmerno nagne navznoter.
  2. Superpronacija: lahko je blaga, zmerna ali izrazita, prvo srečanje s površino se izvede iz notranjosti stopala.
  3. Supinacija: gleženj se premakne navzven in prvi stik s površino poteka z zunanjo stranjo stopala.

Prekomerna pronacija – ko se gleženj preveč nagne navznoter, je najpogostejši način in posamezniki, ki imajo tak način hoje, obremenjujejo srednjo stran stopala z večjo težo. V nasprotju s tem le majhen odstotek ljudi hodi pretežno po zunanji strani stopala. Ni splošno sprejetega kriterija ali standarda o tem, kakšen je kot, ki ločuje vrste pronacije, vendar strokovna besedila na splošno omenjajo kot 15 stopinj.

Zakaj je pronacija pomembna?

Ko pride do prekomerne pronacije, stopalo trpi večji šok, korak je manj učinkovit kot pri ljudeh, ki imajo nevtralno pronacijo. Prekomerna pronacija lahko povzroči celo poškodbe. Znanstveniki in športni navdušenci temu namenjajo veliko pozornosti, delajo na učinkovitih vajah in izumljajo tehnologije za izdelavo čevljev, ki so lahko v pomoč.


 

Kako določiti pronacijo  - slog hoje?

Obstaja veliko ljudi, ki se že dolgo ukvarjajo s športom, vendar ne vedo, za kaj gre, ko govorimo o pronaciji. V bistvu gre le za slog stopanja, to je način, kako stopalo najde stik s površino. Pronacijo je mogoče analizirati z različnimi metodami, od najmanj zanesljivega samoocenjevanja (obraba čevljev ali analiza odtisa), analize hoje in sistema za skeniranje stopal, ki uporablja senzorje za merjenje pritiska na stopalo med hojo. Pronacija ima več komponent in najboljše ocene so zagotovo narejene med premikanjem, na primer med tekom po tekaški stezi. Seveda vam svetujemo, da obiščete strokovnjaka, ki ima primerno opremo in znanje za natančno oceno.

Povezava med pronacijo in poškodbo

Ali so boleča stopala in kolena povezana z vašo pronacijo? Vsaka oseba ima edinstveno biomehaniko stopal in telesa. Kar lahko povzroča težave eni osebi, morda ne povzroča težav nekomu drugemu. Znanstvena skupnost že dolgo razpravlja o povezavi med procacijo stopal in tveganjem poškodb. Nedavne študije kažejo, da lahko pretirana pronacija dejansko poveča verjetnost nekaterih poškodb, zlasti med tekači. Vendar pa imajo ključno vlogo tudi dejavniki, kot so tehnika teka, vrsta obutve in individualna zmogljivost.


 

Vloga obutve – ali čevelj naredi tekača?

Oblikovalci specializiranih superg želijo ustvariti popolno obutev, ki podpira tekača in optimizira njegovo tekaško izkušnjo. Od minimalističnega dizajna do naprednih karakteristik stabilnosti - ponudba blagovnih znamk zadostuje različnim pronacijskim potrebam. Če imate prekomerno pronacijo, boste izbrali stabilnejše tekaške superge ali superge z izboljšanim nadzorom gibanja, če je vasa pronacija nevtralna ali če ste subpronator, pa se boste odločili za nevtralne superge. Za tiste, ki se borijo s prekomerno pronacijo ali superpronacijo, so na voljo superge s prilagojeno podporo za popravljanje poravnave stopal s pomočjo podpornih elementov. Podporni elementi stopal se pojavljajo v različnih oblikah, njihov namen pa je ohraniti stabilnost srednjega dela stopala, pomagati enakomerno porazdeliti pritisk in lajšati nelagodje. Blagovne znamke običajno uporabljajo smernice, ki podpirajo stopalo in ga potiskajo v pravilni položaj. Nekateri modeli imajo peno z dvojno gostoto, ki ima stabilizacijsko vlogo in je postavljena v sredino podplata.

Kako izbrati superge, ki jih potrebujete

Če želite obutev osebno oceniti, jo poskusite upogniti, zviti, preveriti podplat in preizkusiti prožnost zadnjega dela zgornjega dela čevlja. Nevtralne superge so lahko fleksibilne v vseh delih podplata, zlahka jih je mogoče zviti, zadnji del čevlja pa je mehak, ker nima elementov, ki bi stopalu dali dodatno oporo. Superge, zasnovane za dodatno stabilnost, so tesnejše in imajo zmanjšano sposobnost upogibanja. Lahko se upognejo le do določene mere. Zadnji del čevlja, ki drži peto, je trdnejši za dodatno oporo, podplat pa ima določene podporne elemente, ki prispevajo k stabilnosti. Superge, namenjene nadzoru gibanja, so precej trdne, se ne morejo upogniti na sredini in imajo fleksibilnost le na sprednji strani podplata. Ni jih mogoče zviti ali pa jih lahko zvijemo zelo malo. Zadnji del, ki drži peto, je izjemno trpežen in ima dodatne trdne, podporne elemente v podplatu, ki pomagajo stopalu, da se nagne navznoter. Superge lahko ločite tudi tako, da pogledate obliko podplata. Ravni podplat je značilen za nevtralne superge, polzaokrožen za superge, ki zagotavljajo dodatno stabilnost, zaobljeno obliko podplata pa imajo superge, namenjene dodatnemu nadzoru gibanja. Upoštevajte, da ni strogih pravil in da se lahko nekatere kategorije, zato se morda ne ujemajo popolnoma s tem opisom.

Ali superge lahko pomagajo pri pretirani pronaciji

Odgovor je DA! Za to obstajajo znanstveni dokazi. Obstaja veliko vzrokov za prekomerno pronacijo, zato ista vrsta superg ne more pomagati vsem. Superge za nadzor gibanja lahko zmanjšajo pronacijo za približno 2% in bolje nadzorujejo gibanje zadnjega dela stopala kot tiste z mehko peno. Tekači s pretirano pronacijo, ki uporabljajo standardne superge, imajo večje tveganje za poškodbe v primerjavi s tistimi z nevtralno pronacijo.

Kompleksnost človeške biomehanike po vseh the letih raziskovanja še vedno vzbuja zanimanje znanstvenikov, športnikov in oblikovalcev. Razumevanje znanosti, ki stoji za gibanjem stopal, nam omogoča, da bolje skrbimo za svoje telo in sprejemamo prave odločitve glede naše obutve. Torej, ko boste naslednjič zavezovali vezalke in se odpravljali na športno raziskovanje, razmislite o plesu pronacije, ki se dogaja tam spodaj ob stiku s tlemi, in v naši spletni trgovini izberite pravi model čevljev za svoja stopala.

 

Ekipa Sport Vision

 

Podobni članki

04.
Mar.
Tek
V tem blogu vam bomo predstavili izboljšave in prednosti superg Asics GEL-NIMBUS 26 v primerjavi s prejšnjimi modeli, pa tudi, zakaj se bo...
22.
Dec.
Tek
Čeprav nas pozimi ob pogledu na sneg zunaj zamika, da bi ostali doma pod toplo odejo, s tekaškimi čevlji varno pospravljenimi do pomladi, res ni nujno...
03.
Oct.
Tek
Da bi našli odgovore in vam pomagali najti popoln čas za tek, smo raziskali prednosti in slabosti teka zjutraj, podnevi in zvečer.
12.
Jul.
Tek
Če je tek vaša redna dejavnost, potem je za vas pravilna hidracija res pomembna. Kdaj, koliko in kakšno tekočino piti?
01.
Jun.
Tek
Kot nekdo, ki se že več kot tri leta aktivno ukvarja s trail tekom, Anica z vami deli nekaj nasvetov glede opreme za enega najlepših &scaron...
25.
Apr.
Tek
Ohranjanje psihične stabilnosti ne bo pomagalo le, da ostanete varni in zdravi, temveč bo dolgoročno olajšalo tudi vaš tek. V nadaljevanju pred...
25.
Apr.
Tek
S primernim načrtom treninga in dobro motivacijo lahko vsak preteče cilj in uspešno prečka ciljno črto. Tukaj vas bomo peljali skozi najpomembnej&scar...
04.
May.
Tek
V kolikor imate v načrtu preteči maraton in še nimate primernih superg, si oglejte naša priporočila.
04.
May.
Tek
Priprave na maraton začnejo vsaj mesec dni pred in dobro izdelan načrt aktivnosti vam lahko olajša tek na daljše proge. Preberit...
30.
Aug.
Tek
Predstavljamo supergo, v kateri boste imeli občutek, da ste lahki kot pero. Omogoča najmehkejše srečanje s podlogo in zagotavlja brezhiben oprijem.&nb...