NASVETI ZA VAREN ZIMSKI TEK
NASVETI ZA VAREN ZIMSKI TEK
Tek
22.12.2023.
Tek

NASVETI ZA VAREN ZIMSKI TEK

22.12.2023.

Čeprav nas pozimi ob pogledu na sneg zunaj zamika, da bi ostali doma pod toplo odejo, s tekaškimi čevlji varno pospravljenimi do pomladi, res ni nujno, da je tako! Tek v hladnejšem vremenu ima svoje prednosti, če sledimo nekaj pomembnim korakom, da ohranimo zdravje in poskrbimo za svoj imunski sistem.

PREDNOSTI TEKA V MRZLEM VREMENU

 • Aerobna vadba je vrsta gibanja, ki je izjemno pomembna za zdravje kardiovaskularnega sistema. Hitra hoja, tek, kolesarjenje ali karkoli podobnega za 150 minut na teden znatno povečajo kapaciteto pljuč in srca. Tudi ko je mraz, ne bi smeli prenehati s to vrsto gibanja, le pravilno se je treba pripraviti nanjo.
   
 • Hladno vreme lahko dodatno izboljša delovanje našega metabolizma, saj pri dejavnostih pri nižjih temperaturah porabljamo dodatne kalorije, da dosežemo optimalno telesno temperaturo.
   
 • Prilagajanje telesa na gibanje v mrazu lahko okrepi naš imunski sistem in prepreči pogoste zimske prehlade.
   
 • Tudi duševnega zdravja ne smemo zanemariti, saj je to v zimskih dneh veliko bolj občutljivo, še posebej, kadar ni dovolj sonca. Takrat smo bolj nagnjeni k temu, da se zapremo vase, več časa preležimo in se izogibamo telesnim aktivnostim. Nekaj dolgih sprehodov na teden po snegu ali lahek tek nas bo okrepil tako fizično kot duševno in bistveno povišal raven hormonov srečev telesu.
   
 • Pomislite, koliko hitrejši in bolj pripravljeni boste spomladi, če boste nadaljevali s treningi pozimi. Ne prenehajte teči in obrnite hrbet bolečemu vračanju k teku po nekajmesečnem premoru.

POMEMBNI NASVETI ZA ZIMSKI TEK

 • Preden zapustite dom za tek, nujno preverite vremensko napoved. Če vidite, da se obeta sneženje ali deževanje, je morda na ta dan bolje zamenjati tek z notranjimi vajami ali tekom na tekaški stezi.
   
 • Primerna oblačila so še posebej pomembna, saj lahko naredijo tek veliko lažji in prijetnejši, ter kar je najpomembnejše, ohranjajo naše zdravje. Oblačenje po plasteh oblačil iz skrbno izbranih materialov, tople nogavice, rokavice, kapa ali trak za ušesa ter vodoodporne tekaške superge so osnovna oprema, brez katere pozimi ne bi smeli teči.
   
 • Kot veste, bo trajalo veliko dlje, da bodo vaše mišice ogrete in da bodo dosegle optimalno telesno temperaturo v hladnem vremenu, zato se prepričajte, da tečete počasneje kot običajno in pustite, da ta počasen tempo traja dlje, dokler se ne ogrejete in ste pripravljeni na pospešek.
   
 • Ker so dnevi krajši in obstaja možnost, da vas ujame tema, upoštevajte, da je vidljivost nižja tudi za voznike, še posebej, če vas ujame dež na poti. Zato je dobra ideja, da oblečete odsevna, bleščeča ali svetleča oblačila. Danes ima veliko zimskih športnih oblačil detajle, ki so vidni v temi prav iz teh razlogov, zato v trgovini izberite tak kos, če ga najdete. Če ne tečete po mestu, ampak v naravi, je naglavna svetilka obvezna izbira za vas. Seveda je najprimernejši čas za tek preden pade mrak in je vidljivost najboljša.

V spodnjem videu bom z vami delila podrobnosti glede opreme, da boste lahko čim bolj uživali v svojih zimskih dejavnostih.

 

Upam, da so vam bili moji nasveti v pomoč. Uživajte v teku!

Anica Radosavljević @anicateretanica

Podobni članki

04.
Mar.
Tek
V tem blogu vam bomo predstavili izboljšave in prednosti superg Asics GEL-NIMBUS 26 v primerjavi s prejšnjimi modeli, pa tudi, zakaj se bo...
10.
Nov.
Tek
Pronacija stopal je neupravičeno zapostavljena tema, tako med rekreativnimi športniki kot med ljudmi, ki se s športnimi aktivnostmi ukvarjajo s...
03.
Oct.
Tek
Da bi našli odgovore in vam pomagali najti popoln čas za tek, smo raziskali prednosti in slabosti teka zjutraj, podnevi in zvečer.
12.
Jul.
Tek
Če je tek vaša redna dejavnost, potem je za vas pravilna hidracija res pomembna. Kdaj, koliko in kakšno tekočino piti?
01.
Jun.
Tek
Kot nekdo, ki se že več kot tri leta aktivno ukvarja s trail tekom, Anica z vami deli nekaj nasvetov glede opreme za enega najlepših &scaron...
25.
Apr.
Tek
Ohranjanje psihične stabilnosti ne bo pomagalo le, da ostanete varni in zdravi, temveč bo dolgoročno olajšalo tudi vaš tek. V nadaljevanju pred...
25.
Apr.
Tek
S primernim načrtom treninga in dobro motivacijo lahko vsak preteče cilj in uspešno prečka ciljno črto. Tukaj vas bomo peljali skozi najpomembnej&scar...
04.
May.
Tek
V kolikor imate v načrtu preteči maraton in še nimate primernih superg, si oglejte naša priporočila.
04.
May.
Tek
Priprave na maraton začnejo vsaj mesec dni pred in dobro izdelan načrt aktivnosti vam lahko olajša tek na daljše proge. Preberit...
30.
Aug.
Tek
Predstavljamo supergo, v kateri boste imeli občutek, da ste lahki kot pero. Omogoča najmehkejše srečanje s podlogo in zagotavlja brezhiben oprijem.&nb...