Iščite po spletni strani
Od kavča do 21 km: Priprava na prvi polmaraton v 7 korakih
Od kavča do 21 km: Priprava na prvi polmaraton v 7 korakih
Tek
25.04.2023.
Tek

Od kavča do 21 km: Priprava na prvi polmaraton v 7 korakih

25.04.2023.

Tek je eden redkih športov, ki jih lahko trenirate ne glede na starost in telesno pripravljenost. Pomembno je le, da ste v dobrem zdravstvenem stanju. Če ste le odločni in disciplinirani, lahko dosežete načrtovane rezultate. V tem športu ne tekmujete z drugimi, ampak sami s sabo.

 

Polmaraton je naporen izziv, ki zahteva intenzivno telesno in psihično vzdržljivost. Če ste nekdo, ki nikoli v življenju ni pretekel več kot kilometer, se vam ideja o polmaratonu lahko zdi nekaj nemogočega. Ampak ne dovolite, da vas to odvrne od tega, da bi sprejeli izziv. S primernim načrtom treninga in dobro motivacijo lahko vsak preteče cilj in uspešno prečka ciljno črto. Tukaj vas bomo peljali skozi najpomembnejše korake, da se prelevite od popolnega začetnika do prvaka v polmaratonu. Mogoče celo prvaka v maratonu, zakaj pa ne!?

 

 

Zanimivo dejstvo: najstarejši maratonec na svetu je Fauja Singh, ki je začel teči pri 63 letih, pri 92 letih pa je maraton v Torontu pretekel v 5 urah in 40 minutah, s čimer je postavil rekord v kategoriji 90 let in več.

 

Korak 1: Najprej zdravje

Preden začnete trenirati, je pomembno, da ocenite trenutno raven svoje pripravljenosti. Prepričajte se, da ste fizično dovolj fit, da začnete marljivo trenirati. Če ste iz kakršnegakoli razloga v dvomih, se posvetujte z zdravnikom, da se prepričate o celotnem procesu. Zdravnik vam lahko svetuje na primer jemanje določenih vitaminov ali pa vam pomaga oblikovati načrt prehrane.

 

Korak 2: Zastavite si realne cilje

Pomembno je, da si že v samem začetku programa treninga za tek na dolge razdalje zadate realne cilje. Če v življenju še nikoli niste tekli, ni realno pričakovati, da boste lahko hitro odtekli vseh 21 km. Začnite z manjšim ciljem, kot sta tek na 5 ali 10 kilometrov. Ko dosežete ta cilj, lahko preidete na polmaraton in sčasoma na maraton. Vse je odvisno samo od vas samih.

 

 

3. korak: Oblikujte načrt treninga

Ko določite cilj, je čas, da dobro načrtujete trening in poskrbite, da se ga držite. Dober načrt priprav na maraton bo postopoma povečeval vašo kilometrino teka skozi čas, kar bo vašemu telesu omogočilo prilagajanje povečanemu stresu. Na spletu je na voljo veliko načrtov in nasvetov za tekaški trening. Pomembno je, da izberete takšnega, ki bo primeren vaši trenutni pripravljenosti in zastavljenim ciljem. Vedno se lahko posvetujte s strokovnimi tekaškimi trenerji, ki vam bodo dali najbolj zanesljiva navodila in nasvete.

 

Korak 4: Investirajte v dobre tekaške superge

Investiranje v par odličnih superg je bistvenega pomena, ko začnete premagovati svoje prve tekaške kilometre. Skrbno izbran par tekaške obutve lahko pomaga preprečiti poškodbe in izboljšati vaše tekaške rezultate. Obiščite tekaške kotičke v Sport Vision trgovinah, da superge preizkusite na svojih nogah, se posvetujete z našimi izkušenimi prodajalci in si izberite superge, ki so idealne za vas.

 

 

Korak 5: Cross-trening

Čeprav je tek osnova maratonskih treningov, je pomembno tudi, da dopolnite svojo športno rutino z drugimi atletskimi disciplinami. Ta vrsta treniranja lahko pomaga preprečiti poškodbe in izboljšati celotno pripravljenost. Vključite plavanje, kolesarjenje, funkcionalne treninge in jogo, ki vam bo pomagala raztegniti in okrepiti mišice, kot tudi doseči notranje ravnovesje.

 

Korak 6: Poskrbite za dober načrt prehrane

Pri pripravi na polmaraton ali maraton ima prehrana enako pomembno vlogo kot sam fizični trening. Prepričajte se, da ste svoje telo nahranili s pravo hrano za podporo vašemu treningu. Osredotočite se na uravnoteženo prehrano, bogato z vlakni in beljakovinami, ne preskočite obrokov in bodite posebej pozorni na vašo dnevno raven hidratacije. Namig je, da s seboj vedno nosite steklenico vode.

 

 

Korak 7: Ostanite motivirani

Celotni proces priprave na maraton je lahko izziv tako v fizičnem kot v psihičnem smislu, zato je pomembno, da ostanete motivirani. Trenirajte s partnerjem ali pa se pridružite tekaški skupini, da boste dobili stalno podporo. Ta vam bo pomagala premagati krizne trenutke med treningom. Proslavite  svoje majhne zmage na poti, saj vsak zaključeni trening ustvarja občutek zadovoljstva in vas motivira, da naslednjič naredite dodatni kilometer.

 

Preteči polmaraton ali maraton je neverjeten dosežek, vendar sta za to potrebna trdo delo in predanost. Če sledite tem korakom, boste lažje ostali zvesti svojemu načrtu treninga in ohranjali zaupanje, da lahko preidete iz poleževanja na kavču do premagovanja dolgih tekaških razdalij. Ključ do uspeha se skriva v oblikovanju realnih ciljev, v dobrem načrtu treninga in nenehnem spodbujanju samega sebe. Zapomnite si, nič ni nemogoče!

 

Ekipa Sport Vision

Podobni članki

04.
Mar.
Tek
V tem blogu vam bomo predstavili izboljšave in prednosti superg Asics GEL-NIMBUS 26 v primerjavi s prejšnjimi modeli, pa tudi, zakaj se bo...
22.
Dec.
Tek
Čeprav nas pozimi ob pogledu na sneg zunaj zamika, da bi ostali doma pod toplo odejo, s tekaškimi čevlji varno pospravljenimi do pomladi, res ni nujno...
10.
Nov.
Tek
Pronacija stopal je neupravičeno zapostavljena tema, tako med rekreativnimi športniki kot med ljudmi, ki se s športnimi aktivnostmi ukvarjajo s...
03.
Oct.
Tek
Da bi našli odgovore in vam pomagali najti popoln čas za tek, smo raziskali prednosti in slabosti teka zjutraj, podnevi in zvečer.
12.
Jul.
Tek
Če je tek vaša redna dejavnost, potem je za vas pravilna hidracija res pomembna. Kdaj, koliko in kakšno tekočino piti?
01.
Jun.
Tek
Kot nekdo, ki se že več kot tri leta aktivno ukvarja s trail tekom, Anica z vami deli nekaj nasvetov glede opreme za enega najlepših &scaron...
25.
Apr.
Tek
Ohranjanje psihične stabilnosti ne bo pomagalo le, da ostanete varni in zdravi, temveč bo dolgoročno olajšalo tudi vaš tek. V nadaljevanju pred...
04.
May.
Tek
V kolikor imate v načrtu preteči maraton in še nimate primernih superg, si oglejte naša priporočila.
04.
May.
Tek
Priprave na maraton začnejo vsaj mesec dni pred in dobro izdelan načrt aktivnosti vam lahko olajša tek na daljše proge. Preberit...
30.
Aug.
Tek
Predstavljamo supergo, v kateri boste imeli občutek, da ste lahki kot pero. Omogoča najmehkejše srečanje s podlogo in zagotavlja brezhiben oprijem.&nb...