KAKO SE ZNEBITI BOLEČINE V VRATU IN RAMENIH?
KAKO SE ZNEBITI BOLEČINE V VRATU IN RAMENIH?
Življenjski slog
09.05.2023.
Življenjski slog

KAKO SE ZNEBITI BOLEČINE V VRATU IN RAMENIH?

09.05.2023.

Današnji način življenja, nenehno pogledovanje na telefon, računalnik ali preprosto sedenje več ur na delovnem mestu med drugim ustvarja napetost in bolečino v vratnem delu hrbtenice. Naša drža med sedenjem in opazovanjem zaslona povzroči nepravilno krivuljo v hrbtenici in sili glavo naprej, kar nas postavi v tako imenovani položaj vprašaja. Ker to ni optimalni položaj hrbtenice, se telo bori in mu nasprotuje, kar ustvarja krč in napetost v mišicah ramen in vratu. Če se ta problem nekaj časa prezira, postane navada in takšen položaj vratu lahko poleg napetosti in bolečine vodi v še slabše stanje, kot so pritisk na živce, občutek ščemanja po ramenu in roki, glavoboli, omotica in številni drugi podobni simptomi. Kako to preprečiti?

Če je vaše delo zahteva dolgotrajno sedenje, bi bil eden od nasvetov, da vsakih 45 minut vstanete in se gibljete ali telovadite ne dlje kot 2 do 5 minut. Ta pristop bo zmanjšal napetost v vratu in izboljšal vašo osredotočenost in produktivnost pri delu.

Kaj, če to ni dovolj?

Če vas težavne bolečine v vratu in lopaticah pestijo že nekaj mesecev/let in te vaje niso dovolj, potem je zadeva resnejša in zahteva podrobnejši pristop, kot bi bil trening moči 2-3x na teden, torej krepitev celotnega telesnega mišičevja.

Z vami bom delila nekaj vaj, ki bi jih bilo dobro vključiti v vašo vsakodnevno rutino in zdraviti vaše telo z blagodejnim gibanjem.

 

Pritisk na dlani

Vzravnano sedite na stolu in čim bolj podaljšajte hrbtenico. Roke približajte skupaj in naj počivajo na hrbtnem delu glave. Globoko vdihnite in ko izdihnete, pritisnite glavo na roke tako, da potisnete glavo nazaj. Imejte v mislih, da ne smete upogniti vratu navzdol, ampak raje potisnite brado navzdol in nazaj in si predstavljajte, da vas nekdo vleče za lase visoko proti stropu. Pritisk držite 3-5 sekund, nato pa ponovite 5-krat.

 

Odpiranje

Izhodiščni položaj je zopet zravnano sedenje na stolu. Podaljšajte hrbtenico, sedite pokončno. Razširite roke naprej, dlani obrnite navzven, roke se stikajo. Ko vdihnete, čim bolj stegnite roke in naredite krivuljo v prsnem delu hrbta, ko izdihnete, odprite in razširite roke, z dlanmi obrnjenimi navzgor, čim bolj potisnite prsni koš naprej in približajte lopatici. Ponovite petkrat.

 

Masaža živcev

Izhodiščni položaj je tudi na stolu, sedite zravnano, glejte naravnost. Dvignite eno roko, da sta komolec in rama v liniji, komolec pa upognite za 90 stopinj. Dlani naj bodo obrnjene navzgor, tako da roka in podlaht prav tako tvorita kot 90 stopinj. Globoko vdihnite. Ko izdihnete, glavo spustite proti nasprotni rami in razširite dvignjeno roko, s prsti naj kaže proti tlom. Vrnite se v začetni položaj z enako hitrostjo. To se  izvaja počasi, naj spust traja 2-3 sekunde. Ponovite 5-krat za vsako stran (dobro bi bilo, da to prvič storite pred ogledalom, da boste lahko pozorni, da je dvignjena roka vzporedna s tlemi, in da ne izvajate krča v rami).

 

Raztezanje

Sedite zravnano, kot pri drugih vajah. Glavo rahlo obrnite na stran, pod kotom 45 stopinj in glavo rahlo spustite z roko v isto smer. Če želite še močnejši občutek raztezanja, zgrabite stol z nasprotno roko in ga potegnite navzdol. Položaj držite 10 do 15 sekund, nato pa ponovite 2-krat na obe strani.

Ena ponovitev teh vaj traja le nekaj minut, sem pa prepričana, da vam bo vaše telo hvaležno, če jih vključite v vsakodnevno rutino, večkrat na dan.

 

Anica Radosavljević

Podobni članki

11.
Jan.
Življenjski slog
Vstop v novo leto predstavlja pravi čas, da si postavite cilje in sprejmete zaobljube, ki vas bodo motivirale za izboljšanje športnih sposobnos...
15.
Dec.
Življenjski slog
Ko nekoga poznate, zanj ni težko najti idealnega darila. Ko želite darilu dodati motivacijsko sporočilo, mora nositi simbolični pomen. Pripravili smo va...
08.
Nov.
Življenjski slog
Če še niste našli svoje idealne zimske jakne, je zdaj zadnji čas, da to storite. Ste ljubitelji modernega športnega sloga in sta za vas ...
18.
Oct.
Življenjski slog
Ali posegate po hrani, ko se želite spopasti s slabim razpoloženjem, stresnimi situacijami na delovnem mestu ali v šoli? Če je odgovor pritrdilen, ste...
29.
Sep.
Življenjski slog
Delimo nekaj nasvetov, ki vam bodo olajšali vrnitev v običajno delovno rutino in vadbo.
14.
Sep.
Življenjski slog
Z ustreznim načrtom in nekaj koristnimi nasveti lahko prve dneve šolskega leta naredite zabavne in razburljive brez nepotrebnega stresa in hitenja.
14.
Sep.
Življenjski slog
Če imate kakovosten šolski nahrbtnik, ga boste uporabljali leto za letom, dokler ga ne boste prerasli in ga posredovali mlajšemu učencu.
08.
Sep.
Življenjski slog
Rek Po jutru se dan pozna ni nastal kar tako. Ne glede na to, ali ste zgodnja ptica ali ne, prvih nekaj stvari, ki jih naredite takoj po tem ko vstanete, ima&nb...
08.
Sep.
Življenjski slog
Izgorelost pri vadbi je stanje fizične, duševne in čustvene izčrpanosti, ki jo povzroča pretiran in intenziven trening. Kar največkrat zaznavamo ...
21.
Jul.
Življenjski slog
Ko se odpravljamo na nove avanture, se srečamo z najpogostejšo dilemo - kaj obleči za popolno potovalno izkušnjo? Kot popotniki moramo biti p...