Iščite po spletni strani
Vodič za izbiro prave velikosti superg
Vodič za izbiro prave velikosti superg
Življenjski slog
09.05.2023.
Življenjski slog

Vodič za izbiro prave velikosti superg

09.05.2023.

Ustavite se in premislite, koliko časa preživite v obutvi vsak dan. Verjetno na to niste pozorni, a vsaj dve tretjini aktivnega dne preživite na nogah, vaše noge pa trpijo za nenehnimi bremeni. Zato je pomembno, da so čevlji, ki jih nosite, prave velikosti. Raziskave kažejo, da kar 72% ljudi nosi neustrezne superge, kar lahko privede do oteklih nog, bolečih mehurjev in deformiranih stopal. Da bi to preprečili in si olajšali vsakodnevne aktivnosti, je pametno vedeti, kako izmeriti svoja stopala in izbrati pravo velikost superge, ne glede na to, ali jih kupujete v trgovini ali na spletu.

Kako izmeriti nogo?

Merjenje velikosti stopal doma je enostavno. Pred dejansko meritvijo si obujte nogavice, ki jih običajno nosite s supergami. Vzemi ravnilo, lepilni trak, dva kosa papirja in svinčnik. Ko boste imeli vse to pri roki, je čas, da začnete z merjenjem.

Korak 1: List papirja prilepite na podlago, da se ne bo premikal. Prepričajte se, da je papir prilepljen na sam rob stene (kot na fotografiji).

Korak 2: Stojte zravnano. Postavite nogo na list papirja, tako da se vaša peta dotika stene za vami. S svinčnikom, ki kaže naravnost navzdol, sledite obrisu stopala na papirju. Še posebej pozorno stopalo obrišite na vrhu palca in na koncu pete.

Korak 3: S pomočjo ravnila izmerite dolžino stopala, torej razdaljo med palcem in najdaljšo točko na peti.

Korak 4: Ponovite ta postopek z drugo nogo.

 

Določite pravo velikost superge

Ko izmerite stopala, je čas, da začnete iskati pravih superg. Ne glede na to, ali ste superge obuli že ob nakupu v trgovini ali naročili preko spleta, morate najprej preizkusiti nove superge tako, da se sprehodite po hiši ter pri tem hodite ali tečete. Da bi dobili najboljši vtis, bodite pozorni na to, koliko prostora imajo noge, ko se gibljete. Tudi ko zagotovo veste, da vam velikost ustreza, je ključnega pomena, da preizkusite sam model, saj niso vse superge primerne za vse dejavnosti. Zunanje, vadbene ali tekaške superge zagotavljajo različne ravni podpore, udobja in stabilnosti, zato se bodo prilagodile vaši nogi na povsem drugačen način. Upoštevajte tudi nepredvidene okoliščine, kot so otekanje stopal zaradi toplejšega vremena ali dolgih in zahtevnih odsekov, ki jih morate prehoditi, zato razmislite o nakupu superg, ki so pol ali polne velikosti večje od vašega standarda.

 

Kako morajo biti superge za različne dejavnosti videti

Superge za vsakodnevne aktivnosti ali lifestyle superge bi morale imeti dodaten prostor v  predelu palcev. Zakaj? Ko so superge spredaj pretesne, lahko omejijo mišice stopal in zmanjšali pretok krvi, kar posledično prinaša nelagodje, otekline in mehurje. Ker so to superge, v katerih preživite večino dneva, se prepričajte, da so izdelane iz naravnih in lahkih materialov, ki se zlahka prilagajajo stopalu.

Superge morajo biti kot koža – morajo zagotoviti popolno prileganje in vas hkrati ne smejo ovirati na nobeni točki. Peta in srednji del stopala morata biti dobro pritrjena, da ne povzročata poškodb med tekom, medtem ko mora biti na zgornjem delu superge dovolj prostora. Nekatere tekaške superge,  poleg  standardnih, ponujajo tudi vrsto širšega modela. Če imate široka stopala, še posebej na področju palcev, je vedno bolje izbrati to možnost.

Če ste ljubitelj pohodništva ali druge aktivnosti na prostem, bi se morale vaše superge odlično prilegati stopalom, tako da boste ves čas stabilni. Torej, ožji model, ki vam zagotavlja varnost, vendar brez neprijetne tesnosti. Poskrbite, da se boste lahko v njih udobno premikali. Superge ne smejo biti preširoke, da vaša peta ne skače. Vse, kar si želite pri osvajanju zahtevnih poti, je stabilen korak, prav superge za gibanje na prostem pa bi vam to morale zagotoviti.

Pomlad je pravi čas za nakup novih superg. Zato pojdite na lov za svoj novi najljubši model in ne pozabite na naš priročnik, ki vam bo v pomoč pri izbiri velikosti. Bodite prijazni do stopal - izberite ustrezne superge za različne športne in vsakodnevne aktivnosti in jim zagotovite najboljšo podporo.

 

Ekipa Sport Vision

 

Podobni članki

11.
Jan.
Življenjski slog
Vstop v novo leto predstavlja pravi čas, da si postavite cilje in sprejmete zaobljube, ki vas bodo motivirale za izboljšanje športnih sposobnos...
15.
Dec.
Življenjski slog
Ko nekoga poznate, zanj ni težko najti idealnega darila. Ko želite darilu dodati motivacijsko sporočilo, mora nositi simbolični pomen. Pripravili smo va...
08.
Nov.
Življenjski slog
Če še niste našli svoje idealne zimske jakne, je zdaj zadnji čas, da to storite. Ste ljubitelji modernega športnega sloga in sta za vas ...
18.
Oct.
Življenjski slog
Ali posegate po hrani, ko se želite spopasti s slabim razpoloženjem, stresnimi situacijami na delovnem mestu ali v šoli? Če je odgovor pritrdilen, ste...
29.
Sep.
Življenjski slog
Delimo nekaj nasvetov, ki vam bodo olajšali vrnitev v običajno delovno rutino in vadbo.
14.
Sep.
Življenjski slog
Z ustreznim načrtom in nekaj koristnimi nasveti lahko prve dneve šolskega leta naredite zabavne in razburljive brez nepotrebnega stresa in hitenja.
14.
Sep.
Življenjski slog
Če imate kakovosten šolski nahrbtnik, ga boste uporabljali leto za letom, dokler ga ne boste prerasli in ga posredovali mlajšemu učencu.
08.
Sep.
Življenjski slog
Rek Po jutru se dan pozna ni nastal kar tako. Ne glede na to, ali ste zgodnja ptica ali ne, prvih nekaj stvari, ki jih naredite takoj po tem ko vstanete, ima&nb...
08.
Sep.
Življenjski slog
Izgorelost pri vadbi je stanje fizične, duševne in čustvene izčrpanosti, ki jo povzroča pretiran in intenziven trening. Kar največkrat zaznavamo ...
21.
Jul.
Življenjski slog
Ko se odpravljamo na nove avanture, se srečamo z najpogostejšo dilemo - kaj obleči za popolno potovalno izkušnjo? Kot popotniki moramo biti p...