Iščite po spletni strani
Blog
04.05.2021.

6 RAZLOGOV, ZAKAJ OBOŽUJEMO TEK

Številni aktivni tekači trdijo, da je najtežje začeti in se motivirati, ko pa enkrat začnete teči - se je težko ustaviti in prenehati. Poleg tega so številne študije pokazale, da ljudje, ki redno tečejo, v povprečju živijo 3 leta dlje in imajo 20% več energije.

Če ste ravno na pavzi od teka ali se  samo pripravljate na začetek, vam priporočamo, da, preden se podate na svojo tekaško progo, naredite nekaj stabilizacijskih vaj, ki so koristne za vse tekače.

Veliko ljubiteljem teka je skupno, da jim je všeč občutek po teku, dodajamo pa še 6 razlogov, zakaj radi tečemo in zakaj uživamo v tem.

1. Za tek ni potreben posebni talent

Tudi, če mislimo, da nismo talentirani in fizično pripravljeni za šport - te misli so povsem odveč, saj za tek ne potrebujemo posebnega talenta. Potrebni sta le močna volja in motivacija za doseganje rezultatov, zanemariti pa ne smemo tudi kakovostne tekaške opreme. Začetek je najtežji, vendar ne pozabite - narediti morate le ta korak naprej in ne izgubiti motivacije.

2. Napredek pri teku je viden

Ko končno začnete in se odločite za redni tek, rezultati zagotovo ne bodo zaostajali. Ko redno tečete, lahko vsak dan občutite napredek - ne glede na to, koliko vas vaša prepričanja pri tem omejujejo. Jutri boste hitrejši kot danes, v boljši formi, in z vsaj nekaj več pretečenimi metri.

3. Tek v naravi? Glasni JA!

V viharju vsakdanjega življenja žal pogosto pogrešamo uživanje v naravi in svežem zraku - tudi če je to v bližnjem parku, na poti ob reki, ali kjerkoli zunaj. Ko tek postane vaša rutina, izberite katero koli lokacijo in uživajte na svežem zraku in v sproščujočih naravnih zvokih. Poleg tega je tek v zunanjem okolju brezplačen, naravne površine pa so za tekače najbolj primerne. Če se boste odločili za tek zvečer, boste pred spanjem razbistrili svoje misli in občutili olajšanje od naložene negativne energije in stresa. Kdo ne mara tega občutka?

4. Med tekom ne razmišljamo o težavah

Od tekačev pogosto slišimo, da je tek zdravilo zanje. Ko bolje razmislimo o tem, imajo te besede smisel. V trenutku, ko obujemo svoje najljubše tekaške superge, v ušesa vstavimo slušalke in začnemo predvajati svojo motivacijsko glasbo - takrat je naša pozornost usmerjena le še na pot. Takrat ni skrbi in težav - samo jaz, cilj in pot.

5. Tek nam vedno predstavlja izzive

"Danes sem pretekel/-a 5 km. Jutri bom pretekel/-a še več!" Vam to zveni znano? Tekmovalni duh in adrenalin poskrbita za to, da je večina tekačev preprosto pripravljena na izziv za doseganje novih ciljev in premikanje meja. Hkrati večina tekačev nerada stagnira na mestu - zato je zanje vsak nov dan priložnost za nov izziv na progi. Ta energija, ki te potiska naprej, je pravzaprav glavni čar teka, kot tudi drugih športnih aktivnosti.

6. Tek pozitivno vpliva na razpoloženje in zdravje

Skupni zaključek številnih znanstvenih študij je, da celo 5 minut teka na dan izboljša možganske funkcije in delovanje kardiovaskularnega sistema.

Poleg tega, če tečete vsak dan (ali večkrat na teden), boste začutili užitek ob "majhnih" zmagah na stezi, predvsem pa zaradi tega, ker delate dobro stvar zase in za svoje telo. Za dobro razpoloženje in povečanje pozitivne energije si vzemite vsaj nekaj minut prostega časa. Obujte tekaške superge in se podajte na pot.

P.S. Ne pozabite, da je pomembna tudi kakovostna tekaška oprema.

Ne glede na to, ali na dan pretečete 5, 10 ali več kilometrov - najpomembnejše je, da dolgoročno delate dobro stvar za svoje telo in zdravje. Dovolite si teči več in več, pri tem pa bodite previdni, da ne delate najpogostejših napak po teku.

Če se pripravljate za tekaško progo in potrebujete kakovostno tekaško opremovas čaka velika izbira v trgovinah Sport Vision, kot tudi na spletu.

Ali vam je bil ta članek v pomoč
Trenutno nema komentara

Podobni članki

09.
May.
2023.
Blog
Raziskave kažejo, da kar 72% ljudi nosi neustrezne superge, kar lahko privede do oteklih nog, bolečih mehurjev in deformiranih stopal.
09.
May.
2023.
Blog
Predstavljamo vam naših najboljših pet blagovnih znamk, ki jih morate vključiti v svojo zbirko, če ste ljubitelji aktivnosti na prostem.
09.
May.
2023.
Blog
Današnji način življenja, nenehno pogledovanje na telefon, računalnik ali preprosto sedenje več ur na delovnem mestu med drugim ustvarja napetost in b...