Iščite po spletni strani
ČLOVEK, KI JE ZMOGEL VSE: Diego Armando Maradona
ČLOVEK, KI JE ZMOGEL VSE: Diego Armando Maradona
Nogomet
01.12.2020.
Nogomet

ČLOVEK, KI JE ZMOGEL VSE: Diego Armando Maradona

01.12.2020.

Športni svet si bo leto 2020 zapomnil po marsičem, nedvomno pa si ga bomo zapomnili predvsem po izgubi dveh legend, ljudi, ki so se na seznam nesmrtnih uvrstili s svojo igro, drznostjo na terenu in s svojimi neverjetnimi rezultati. Januarja je svet zapustil Kobe Bryant, legenda svetovne košarkarske lige NBA, ki je tik pred koncem letošnjega leta izgubil še eno legendo, enega največjih nogometašev vseh časov, nekateri pa bodo rekli največjega - Diega Armanda Maradone.

Le malo športnikov doživi srčen aplavz tekmecev, po tem ko zadanejo gol. Prav to se je zgodilo Maradoni med tekmo s Crveno zvezdo davnega leta 1982, kar ni presenetljivo, ker je bila vsaka njegova poteza čista nogometna čarovnija. Tudi gol, ki ga je zabil na svetovnem prvenstvu leta 1986, so mu angleški navijači morali odpustiti. Na delu je bila »božja roka«, kot so rekli mnogi.

Avtorske pravice fotografije: britannica.com

 

Maradona je svojo nogometno kariero začel malo pred 16. rojstnim dnem v klubu Argentinos Juniors, nato pa je podpisal pogodbo s klubom Boca Juniors. Že od malih nog je kazal neverjeteno spretnost z žogo in neverjetni nogometni talent. Bil je kot neustavljiv stroj, ki je zmogel vse in za katerega ni bilo ovir.

Leta 1982 je postal najbolje plačani nogometaš na svetu, ker je nogometni klub Barcelona za njegovo angažiranost namenila 5 milijonov funtov. Z njimi je osvojil kraljevski pokal in španski super pokal. Po poškodbi, s katero se je moral soočiti, pa se je preselil v Neapelj. Ta prestop je bil vrhunec Maradonine kariere in najuspešnejše obdobje v zgodovini neapeljskega kluba. Leta 1989 je Maradona Napoli pripeljal do prvega naslova »Serie A« in pokala UEFA, leto kasneje pa še do drugega.

Avtorske pravice fotografije: barcablaugranes.com

 

Dres Argentine je nosil bolj ponosno kot kateri koli drug igralec. Svojo reprezentanco je vodil na kar štiri svetovne pokale, in sicer od leta 1982 do 1994, medtem ko je kot kapetan leta 1984 poleg pokala svetovnega prvenstva osvojil tudi Zlato žogo za najkoristnejšega igralca turnirja. V dresu svoje države je odigral 91 tekem in dosegel 34 golov.

Še danes se pripovedujejo o njegovih golih, doseženih v polfinalu svetovnega prvenstva proti Angliji, med katerimi je tudi znameniti gol, razglašen za "gol stoletja".

Avtorske pravice fotografije: twitter.com/RiverPlate

 

Igral in živel je brez omejitev – brez, da bi se oziral nazaj ali da bi bil pozoren na to, kaj govorijo in mislijo drugi. Dosegel je veliko in upravičeno postal legenda, ki se je rodila le enkrat. Nogometni svet si ga bo zapomnil po naslovu najboljšega nogometaša 20. stoletja, ki ga je delil z legendarnim Pelejem, mnogi pa bodo rekli, da je Diego Armando Maradona najboljši nogometaš, ki je kadar koli hodil po planetu Zemlja.

Llena de gol y gambetas... 
Y todo el pueblo cantó:
"Maradó, Maradó"
Nació la mano de Dios
"Maradó, Maradó"
Sembró alegria en el pueblo
Regó de gloria este suelo... 

Avtorske pravice fotografije na naslovnici: newstalk.com

 

Ekipa Sport Vision

Podobni članki

20.
May.
Nogomet
Adidas je v Katarju lansiral uradno žogo svetovnega pokala, za katero trdi, da je najhitrejša v zgodovini tekmovanja. Kaj je novega in drugačnega v nj...
23.
Feb.
Nogomet
Čas je, da prevzamete teren, izkoristite priložnosti in spremenite način igre v adidas Predator Edge kopačkah za nogomet.
14.
Jun.
Nogomet
V čem se bo letošnje evropsko nogometno prvenstvo razlikovalo od prejšnjih? O tem in drugih zanimivostih v današnjem blogu.