Iščite po spletni strani
POHODNIŠTVO: IZBIRA BOLJ ZDRAVEGA IN SREČNEGA ŽIVLJENJA NA PROSTEM
POHODNIŠTVO: IZBIRA BOLJ ZDRAVEGA IN SREČNEGA ŽIVLJENJA NA PROSTEM
Gibanje na prostem
06.12.2022.
Gibanje na prostem

POHODNIŠTVO: IZBIRA BOLJ ZDRAVEGA IN SREČNEGA ŽIVLJENJA NA PROSTEM

06.12.2022.

Ne glede na to, ali gre le za kratke sprehode, zahtevnejše vzpone ali alpinizem, je pohodništvo fantastičen način za krepitev moči, izboljšanje telesne pripravljenosti in skrb za duševno zdravje. Izberete lahko pot, tempo in trajanje glede na svojo stopnjo telesne pripravljenosti in cilje, da postopoma zgradite trdne temelje moči in vzdržljivosti. Danes je močan imunski sistem pomembnejši kot kdaj koli prej, pohodništvo pa lahko okrepi naravno sposobnost telesa za boj proti boleznim.

Ne glede na to, ali ste začetnik ali izkušen plezalec, ljubitelj narave od malih nog ali človek, ki se je k naravi zatekel šele, ko ga je v to prisilil naporen in kaotičen vsakdan, so koristi uživanja v naravi in ​​njenih prednostih neizmerne. Začutite jih že ob prvem vdihu ostrega gorskega zraka, po prvem sprehodu pa se vam odpre povsem nov svet. Preživljanje časa na prostem bo v vas prebudilo občutek, da se boste vprašali, zakaj ste s pohodništvom odlašali tako dolgo! A brez skrbi, pohodništvo je odlična aktivnost za ljudi vseh starosti, zato ne bodite presenečeni, ko boste na poti videli vitalne in vedre starejše, ki uživajo v številnih kilometrih in vzponih. Prednosti pohodništva so številne, spodaj pa izpostavljamo le nekatere.

1. IZBOLJŠANJE ZDRAVJA SRCA IN ŽILJA

Bolezni sodobnega življenjskega sloga, ki so posledica pomanjkanja telesne aktivnosti, stresa in neuravnotežene prehrane, so debelost, hipertenzija, bolezni srca in ožilja ter sladkorna bolezen. Izboljšanje zdravja srca in ožilja ne bo samo zmanjšalo tveganja za nastanek teh bolezni, ampak se boste tudi počutili in izgledali mlajši. Tudi rahlo pohodništvo lahko dvigne vaš srčni utrip na zmerno raven, kar pomaga izboljšati aerobno kondicijo in vzdržljivost. Sčasoma se vaše telo prilagodi novim stopnjam telesne pripravljenosti, tako da lahko hodite dlje, hitreje in težje, ne da bi se počutili utrujeni ali zadihani.

2. POVEČANJE KOSTNE GOSTOTE

Kostna gostota in mišični tonus se po 30. letu zmanjšujeta. Eden najboljših načinov za upočasnitev tega procesa je vadba. Osteoporoza je bolezen današnjega časa, ki prizadene oba spola, poleg zdrave prehrane, polne kalcija, pa ima pomembno vlogo pri preventivi tudi telesna dejavnost. Več aerobne dejavnosti in vaj za moč naredite, bolje bo za vaše kosti. Da pa bi bile te dejavnosti učinkovite pri povečevanju kostne gostote, jih je treba izvajati na zmerni do visoki ravni. Seveda je hoja po strmi poti bolj ugodna kot ležerna hoja po dolini.

3. HUJŠANJE

Hoja v zmernem tempu je odličen in naraven način za postopno hujšanje. Poraba kalorij je odvisna od dejavnikov, kot so intenzivnost, tempo, stopnja telesne pripravljenosti, starost in telesna teža. Če je vaš cilj hujšanje, izberite zahtevnejše poti z vzponom, da boste porabili čim več kalorij. Prepustite se naravi, da vas motivira, izpolnjuje, prebuja strast - hujšanje je šele na drugem mestu, čeprav se vaše telo preoblikuje, z rezultati pa boste povsem zadovoljni.

4. IZBOLJŠANJE RAVNOVESJA

Ko hodite po poti v ustreznih pohodnih čevljih, so vaše noge in mišice centra nenehno vključene, da zagotovijo stabilnost in ravnotežje na neravnem terenu. Te mišice se sčasoma okrepijo in s tem se izboljša ravnotežje. Poleg tega pohodništvo pomaga povečati zavedanje uma o položaju in gibanju telesa glede na okolico. Ko se staramo, je zelo pomembno, da delamo na ravnovesju.

5. KREPITEV MIŠIC

Poleg mišic nog in trupa pohodništvo krepi tudi druge mišice v telesu, vključno z rokami in hrbtom. Pravzaprav lahko rečemo, da so pri tovrstni hoji angažirane vse mišične skupine. Hoja navkreber vključuje zadnjico, kvadriceps, stegenske mišice in meča, hoja navzdol pa boke, gležnje in jedro. Mišice rok in hrbta lahko krepimo s pohodnimi palicami ali nošenjem pohodniškega nahrbtnika, zato je dobro izbrati kakovostno pohodniško opremo.

6. ZMANJŠEVANJE STRESA

Stres in duševne bolezni, kot sta anksioznost in depresija, so žal postale del vsakdana mnogih ljudi. Preživljanje časa v naravi nas lahko vrne v sedanji trenutek in prebudi tako želeni občutek umirjenosti. Kombinacija telesne aktivnosti in uživanja v naravi, na svežem zraku in v pozitivnem okolju vas lahko popelje v stanje ravnovesja in umirjenosti. Pohodništvo morda ne bo rešilo vseh vaših težav, lahko pa vas okrepi in pripravi na lažje spopadanje z vsakodnevnimi izzivi.

7. DRUŽENJE

Pohodništvo je odličen način za obogatitev vašega družabnega življenja. Če se na tovrstne aktivnosti ne želite podajati sami, boste hitro našli prijatelje in somišljenike, s katerimi bo vsak kilometer na poti lahek. Veliko se boste nasmejali, veliko naučili in spoznali, da je timsko delo ključ do premagovanja tudi najtežjih ovir.

Pomislite, kaj vas motivira. Hujšanje, zmanjšanje stresa, fizično zdravje, druženje, ljubezen do narave ali kombinacija vsega naštetega? Upoštevaje cilj, ki ste si ga zastavili, izberite vrsto pohoda in tempo. Obljubimo lahko, da boste poleg želenega cilja dobili še veliko več. Narava nam lahko ponudi toliko in na nas je, da to sprejmemo z vsem srcem. V pestri ponudbi outdoor obutve, oblačil in opreme v naših trgovinah in spletni trgovini boste našli odličnega zaveznika na poti. Ste pripravljeni na izziv?

 

Ekipa Sports Vision

 

Podobni članki

04.
Mar.
Gibanje na prostem
Odkrijte značilnosti petih najbolj vročih modelov Hoka obutve, ki navdušujejo svet športa.
14.
Dec.
Gibanje na prostem
Vaše avanture na prostem niso več omejene z nepredvidljivimi vremenskimi razmerami. Ponosno vam predstavljamo vrsto inovativnih tehnologij, ki so tu, ...
24.
Nov.
Gibanje na prostem
Zakaj ne bi še danes zgrabili nahrbtnika in se odpravili na pustolovščino na prostem? Strinjali se boste, da je tudi jesensko-zimska sezona čud...
08.
Nov.
Gibanje na prostem
Vsaka pohodniška avantura je pot v neznano - nepredvidljiva, polna izzivov in predvsem zabavna dejavnost. Preverite novo kolekcijo znamke Jack Wolfskin, ...
29.
Sep.
Gibanje na prostem
V tem vodiču za izbiro prave obutve za šport na prostem primerjamo prednosti dveh vrst obutve za takšne priložnosti.
19.
Jul.
Gibanje na prostem
Narava je divja in nepredvidljiva, zato morate na kampiranje vzeti vse, kar vam bo olajšalo bivanje na prostem, ga naredilo prijetnega in seveda zabavneg...
09.
May.
Gibanje na prostem
Predstavljamo vam naših najboljših pet blagovnih znamk, ki jih morate vključiti v svojo zbirko, če ste ljubitelji aktivnosti na prostem.
27.
Dec.
Gibanje na prostem
Narava ponuja veliko več od aktivnosti na prostem. Povezava z naravo, svež zrak, dih jemajoče gorske pokrajine – gibanje na prostem je eden najbolj&sca...
21.
Dec.
Gibanje na prostem
Ko gre za aktivnosti na prostem, je zadnja stvar, ki si jo želite, biti zunaj pri temperaturah pod ničlo v mrzlih in mokrih oblačilih.
05.
Dec.
Gibanje na prostem
Priljubljene dejavnosti na prostem resnično upravičujejo navdušenje. Poleg fizične aktivnosti prinašajo številne prednosti - zmanj&scaro...