Iščite po spletni strani
PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE: KAJ IN KAKO SPAKIRATI V NAHRBTNIK ZA AKTIVNOSTI NA PROSTEM
PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE: KAJ IN KAKO SPAKIRATI V NAHRBTNIK ZA AKTIVNOSTI NA PROSTEM
Gibanje na prostem
05.12.2022.
Gibanje na prostem

PRIROČNIK ZA ZAČETNIKE: KAJ IN KAKO SPAKIRATI V NAHRBTNIK ZA AKTIVNOSTI NA PROSTEM

05.12.2022.

Ko se odločite izstopiti iz cone udobja in spoznati naravo v njenem polnem sijaju, se pojavijo praktična vprašanja. Eden od njih je, kaj spakirati v svoj pohodniški nahrbtnik. Ne gre samo za to, kaj spakirati, ampak tudi kako. Ljubiteljskim pohodnikom se bo ta del zdel dokaj preprost, zato lahko na začetku pride do napak, ki otežijo podvig. Da bi se temu izognili, spodaj najdete navodila, kaj je potrebno spakirati v nahrbtnik in v kakšnem vrstnem redu, da boste imeli vse na dosegu roke in da vaš nahrbtnik ne bo pretežak.

IZBIRA POHODNEGA NAHRBTNIKA

Izberite pohodni nahrbtnik glede na to, ali se odpravljate na poldnevni pohod, enodnevni pohod ali večdnevni pohod. Poleg kakovosti nahrbtnika sta pomembni tudi velikost in nosilnost. Če gre za krajšo pot, npr. poldnevni sprehod, bo zadostoval nahrbtnik s prostornino 15-20 litrov. Za celodnevne izlete je idealen nahrbtnik s prostornino 35 litrov, za večdnevne pohode pa potrebujete večji nahrbtnik s prostornino med 35 in 60 litri.

PAKIRANJE GLEDE NA TEŽO IN POGOSTOST UPORABE

Površno pakiranje lahko povzroči nelagodje in vas vrže iz ravnovesja, česar pa si zagotovo ne želite. Osnovno pravilo je pakiranje glede na težo predmeta in pogostost njegove uporabe. Zato mora biti tisto, kar nameravate pogosto vzeti iz nahrbtnika, čim bolj pri vrhu. Prav tako naj bodo na vrhu lažji predmeti. Za težje je dobro, da so na sredini, saj se tako teža prenese na boke, kar ustvari dobro ravnotežje. Upoštevajte, da teža nahrbtnika ne sme presegati 1/4 do 1/3 vaše telesne teže. Spodaj je razlaga za vsako navedeno postavko.

Ne glede na to, ali nameravate preživeti noč na prostem ali se samo odpraviti na enodnevni pohod, bi morali biti na vašem seznamu naslednji elementi:

Šotor, spalna vreča in spalna podloga – če nameravate spati na prostem, so to nujni predmeti in naj bodo na dnu nahrbtnika, saj jih pred prihodom na cilj zagotovo ne boste potrebovali. Podlogo lahko nosite tudi pritrjeno na nahrbtniku, v tem primeru naj bo zvita in postavljena vodoravno.

Zaloge hrane in vode – to spakirajte na sredino nahrbtnika. Vedno je dobro imeti zalogo hrane in vode, tudi če gre samo za en dan. Če nameravate prenočiti, ne pozabite na gorilnik in kuhinjske pripomočke. Steklenico vode ali termo steklenico je vedno priročno pospraviti v enega od stranskih žepov, ker je pomembno, da je stalno pri roki!

Dodatna oblačila – tudi če se odpravljate le na nekaj-urni sprehod, so dodatna oblačila zelo uporabna. Dodaten sloj oblačil, če bo mrzlo, rezervni par nogavic, če vas ujame vlaga, dodatna oblačila za aktivnost, pa tudi dežno jakno za primer dežja. Ta oblačila so običajno tanka in lahka, zato so enostavna za pakiranje in zavzamejo malo prostora. Umestite jih v zgornji del nahrbtnika.

Pripomočki za osebno higieno - če boste ostali čez noč, boste potrebovali nekaj predmetov, kot so zobna ščetka, zobna pasta, milo in dezinfekcijski gel. Odveč ne bodo tudi majhna brisača, toaletni papir in vlažilni robčki. Ne pozabite na kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem.

Komplet prve pomoči - vsebovati mora vse, kar potrebujete v primeru nesreče. Trakovi različnih velikosti, povoji, razkužila, antibiotična krema, zdravila proti alergiji, pincete, škarje, protibolečinske tablete, krema proti pikom žuželk, pa tudi kakšen sprej.

Na vrhu lahko poleg osebne higiene in prve pomoči otroku spakirate še kapo, rokavice in sončna očala. V zgornji žep pospravite telefon, ključe, denar, dokumente in druge malenkosti.

DODATNI PROSTOR ZA PAKIRANJE

Nahrbtniki so znani po številnih zunanjih žepih, predalih in vrvicah. Naš nasvet je, da jih kar najbolje izkoristite. Stranski žepi, običajno iz mreže, so idealni za steklenice z vodo. V te žepe lahko pospravite tudi energijske ploščice, oreščke in druge vrste prigrizkov, ki vam bodo hitro in enostavno dali potrebno energijo. Kompas, GPS, čelna svetilka, pohodniški nož, vžigalice ali vžigalnik so prav tako stvari, ki jih morate imeti pri roki, zato jih je dobro pospraviti v zunanje žepke. Pohodne palice in plezalne vrvi lahko pripnete na nahrbtnik in si pri tem pomagate z zankami, ki so že na nahrbtniku. Nikar pa ne pozabimo tudi na vrečke za smeti. Vedno jih imejte pri sebi, da vanje pospravite odpadke in jih odnesete v najbližji smetnjak.

NE ODPRAVITE SE NA POT BREZ NASLEDNJIH APLIKACIJ

Ker so sodobne digitalne tehnologije nadomestile dobri stari papirni zemljevid, jih izkoristite do maksimuma. Poleg aplikacije Google Maps, ki omogoča prenos zemljevida in uporabo tudi, ko nimate dostopa do interneta, obstajajo številne druge, ki vam bodo pomagale in popestrile vsako pot. Ena naših najljubših je aplikacija AllTrails. Odlična je tudi aplikacija Gaia GPS. Vendar je samoumevno, da se na pohod predhodno pripravite, zato naj bodo te aplikacije le dodatna podpora.

Izbira dobrega pohodnega nahrbtnika je izjemnega pomena. Nujno pa ga je prilagoditi sebi, svoji konstituciji in potrebam. V naših trgovinah in v spletni trgovini boste našli veliko izbiro nahrbtnikov blagovnih znamk, specializiranih za aktivnosti v naravi. Bodite potrpežljivi in ​​izberite premišljeno.

Vaša ekipa Sport Vision

 

Podobni članki

04.
Mar.
Gibanje na prostem
Odkrijte značilnosti petih najbolj vročih modelov Hoka obutve, ki navdušujejo svet športa.
14.
Dec.
Gibanje na prostem
Vaše avanture na prostem niso več omejene z nepredvidljivimi vremenskimi razmerami. Ponosno vam predstavljamo vrsto inovativnih tehnologij, ki so tu, ...
24.
Nov.
Gibanje na prostem
Zakaj ne bi še danes zgrabili nahrbtnika in se odpravili na pustolovščino na prostem? Strinjali se boste, da je tudi jesensko-zimska sezona čud...
08.
Nov.
Gibanje na prostem
Vsaka pohodniška avantura je pot v neznano - nepredvidljiva, polna izzivov in predvsem zabavna dejavnost. Preverite novo kolekcijo znamke Jack Wolfskin, ...
29.
Sep.
Gibanje na prostem
V tem vodiču za izbiro prave obutve za šport na prostem primerjamo prednosti dveh vrst obutve za takšne priložnosti.
19.
Jul.
Gibanje na prostem
Narava je divja in nepredvidljiva, zato morate na kampiranje vzeti vse, kar vam bo olajšalo bivanje na prostem, ga naredilo prijetnega in seveda zabavneg...
09.
May.
Gibanje na prostem
Predstavljamo vam naših najboljših pet blagovnih znamk, ki jih morate vključiti v svojo zbirko, če ste ljubitelji aktivnosti na prostem.
27.
Dec.
Gibanje na prostem
Narava ponuja veliko več od aktivnosti na prostem. Povezava z naravo, svež zrak, dih jemajoče gorske pokrajine – gibanje na prostem je eden najbolj&sca...
21.
Dec.
Gibanje na prostem
Ko gre za aktivnosti na prostem, je zadnja stvar, ki si jo želite, biti zunaj pri temperaturah pod ničlo v mrzlih in mokrih oblačilih.
06.
Dec.
Gibanje na prostem
Seznam razlogov, zakaj se podati na avanturo, imenovano pohodništvo, je neskončen.