Iščite po spletni strani
LOČUJETE ZUNANJO OBUTEV ZA RAZLIČNE NAMENE
LOČUJETE ZUNANJO OBUTEV ZA RAZLIČNE NAMENE
Gibanje na prostem
29.09.2023.
Gibanje na prostem

LOČUJETE ZUNANJO OBUTEV ZA RAZLIČNE NAMENE

POHODNA OBUTEV IN OBUTEV ZA TRAIL TEK (TEK IZVEN UREJENIH POTI)
29.09.2023.

V tem vodiču za izbiro prave obutve za šport na prostem primerjamo prednosti dveh vrst obutve za takšne priložnosti. Vsaka pot ima svoje specifične zahteve, prav tako ima vsaka vrsta obutve svoj namen. Ne glede na to, ali ste strasten ljubitelj narave ali se šele začenjate spoznavati z aktivnostmi na prostem, je pomembno, da imate pravo obutev. Vprašanje, katero vrsto obutve izbrati, je odvisno od narave vaše pustolovščine, vendar je vedno pomembno, da skrbno razmislite o možnostih in da na prvo mesto postavite varnost in udobje. Tukaj smo, da vam podamo nedvoumne odgovore, ali potrebujete obutev za trail tek ali pohodno obutev.

Superge za trail tek

Ker postaja lahka oprema vse bolj priljubljena za vse športe na prostem, so superge za trail tek ene tistih, ki prihajajo v ospredje. Ti modeli so pridobljeni z združevanjem oblikovanja pohodnih čevljev in klasičnih tekaških superg. Gre za vrsto športnih superg, ki jih nosimo na prostem, in pohodniki jih pogosto izberejo, ko se želijo premikati hitro in enostavno, vendar z dodatno zaščito in podporo. Dober oprijem je v osnovi vse, kar je potrebno za premikanje izven urejenih poti. Oblikovani so tako, da zagotavljajo dodatno podporo na skalnatem in bolj zahtevnem terenu v primerjavi s klasičnimi tekaškimi supergami. Superge za trail tek se lahko uporabljajo na vseh poteh, od mestnih do gorskih, za kratke in enostavne teke ali za daljše vzdržljivostne avanture. Ti čevlji so izjemno prilagodljivi. Z izbiro lahkih superg varujete noge in stopala pred napetostjo med celodnevnim pohajkovanjem po poteh. Vzdržljivi podplat in gostejši srednji podplat poskrbita odličen oprijem. So lahki in nudijo dodatno podporo na zahtevnejšem terenu ter varujejo pred zdrsom po blatu ali nestabilnih površinah. Podplat superg za trail tek običajno ponuja več prožnosti in s tem prispeva k večjemu udobju med tekom v primerjavi s čevlji, namenjenimi pohodništvu. Veliko izkušenih pohodnikov in sprehajalcev raje izbere večjo svobodo gibanja in povečano prožnost tekaških superg, čeprav traja nekaj časa, da razvijejo moč, ravnotežje in zaupanje na dolge razdalje in različno zahtevne terene. Zato, če ste začetnik pohodnik, priporočamo trši podplat za večjo varnost. Za pohodništvo v poletnih mesecih ali na območjih, kjer je prečkanje rek neizogibno, so zaželeni dobra zračnost in hitro sušeči se mrežasti materiali. Superge za trail tek so lažje, bolj prilagodljive in bolj zračne kot pohodni čevlji. Čeprav lahko hodite supergah, te ne ponujajo enake mere vzdržljivosti, podpore in zaščite kot namenski pohodni čevlji, vendar ponujajo več hitrosti in okretnosti na račun zaščite in podpore in s tem ostanejo prilagodljivi in lahki.

Pohodni čevlji

Pohodni čevlji so zgrajeni, da so trdni in vzdržljivi, oblikovani za športe, ki ne zahtevajo visoke hitrosti gibanja, ter za podporo pohodnikom in ljubiteljem narave, ki potrebujejo dodatno zaščito na poteh. Gorske poti so bolj zahtevne, nedostopne, strme in zahtevajo veliko več previdnosti v primerjavi s potmi za trail tek. Zgornji del pohodne obutve je pogosto izdelan iz usnja ali trpežne najlonske mreže ter ima lastnosti, kot so odpornost na vodo in mraz. Čeprav je možno teči v teh čevljih, tega ne priporočamo. Trdota pohodnih čevljev bo zmanjšala vašo hitrost in okretnost. Nizki modeli bodo zagotovili večjo prožnost, hitrost in agilnost na poti, medtem ko bodo srednje visoki čevlji nudili več zaščite gležnja in podpore na grobem terenu. Obe možnosti sta odlični. Vse je stvar vaše osebne izbire in občutka, ki ga želite imeti med pohodništvom.

Na splošno se pohodni čevlji in čevlji za trail tek razlikujejo glede na vzorec podplata, gumijaste spojine in trdoto. Podplat pohodnih čevljev je običajno precej trd, da zagotavlja dodatno podporo pri premikanju po neravnem in potencialno nevarnem terenu ter ima večje čepke, ki zagotavljajo boljši oprijem na blatnih in makedamskih poteh, kjer se nahajajo tudi spolzke drevesne korenine ali sneg.

Za pohodništvo v jesenski in zimski sezoni je priporočljivo izbrati trše zgornje dele čevljev in obutev z vodotesno membrano. Čeprav so na voljo nekateri vodotesni tekaški čevlji, boste našli veliko več vodotesnih možnosti, če izberete pohodne čevlje, kar lahko poveča možnosti za izbiro modela, ki vam ustreza. Torej, če iščete pravo vodotesno zaščito, bodo pohodni čevlji najboljša možnost, saj bo konstrukcija s srednjim rezom zadržala precej več vode. Vodotesnost pomeni zmanjšano zračnost, kar lahko privede do nezadostne zračnosti stopal, zlasti med vročimi, suhimi dnevi in ob velikih naporih.

Prava obutev za vaše avanture

Ne moremo posplošiti, da so čevlji za trail tek boljši od pohodnih ali obratno; preprosto zadostijo različnim potrebam. Kaj izberete, je v veliki meri odvisno od avanture, na katero se odpravljate, terena, ki ga želite premagati, razdalje, ki jo želite prehoditi, in količine bremena, ki ga nosite. Če želite biti lahki in agilni, so čevlji za tek izven urejenih poti v naravi prava izbira. Če načrtujete izjemno zahtevno pot in dolge razdalje ali ste pripravljeni na vzpone s težkim nahrbtnikom, bodo pohodni čevlji tisto, kar potrebujete.

Pripravljeni, pozor, zdaj!

Ko poznate razliko med čevlji za tek izven urejenih poti v naravi in pohodnimi čevlji, se lotite akcije! Ne glede na to, za katero obutev se odločite, je pomembno opozoriti, da so priprava z dodatnimi informacijami o prednostih in slabostih vsake možnosti ključ do uživanja na prostem. Na koncu je odločitev vaša, v naši spletni trgovini pa boste zagotovo našli idealen model za svoje dogodivščine na prostem.

 

Ekipa Sport Vision

Podobni članki

04.
Mar.
Gibanje na prostem
Odkrijte značilnosti petih najbolj vročih modelov Hoka obutve, ki navdušujejo svet športa.
14.
Dec.
Gibanje na prostem
Vaše avanture na prostem niso več omejene z nepredvidljivimi vremenskimi razmerami. Ponosno vam predstavljamo vrsto inovativnih tehnologij, ki so tu, ...
24.
Nov.
Gibanje na prostem
Zakaj ne bi še danes zgrabili nahrbtnika in se odpravili na pustolovščino na prostem? Strinjali se boste, da je tudi jesensko-zimska sezona čud...
08.
Nov.
Gibanje na prostem
Vsaka pohodniška avantura je pot v neznano - nepredvidljiva, polna izzivov in predvsem zabavna dejavnost. Preverite novo kolekcijo znamke Jack Wolfskin, ...
19.
Jul.
Gibanje na prostem
Narava je divja in nepredvidljiva, zato morate na kampiranje vzeti vse, kar vam bo olajšalo bivanje na prostem, ga naredilo prijetnega in seveda zabavneg...
09.
May.
Gibanje na prostem
Predstavljamo vam naših najboljših pet blagovnih znamk, ki jih morate vključiti v svojo zbirko, če ste ljubitelji aktivnosti na prostem.
27.
Dec.
Gibanje na prostem
Narava ponuja veliko več od aktivnosti na prostem. Povezava z naravo, svež zrak, dih jemajoče gorske pokrajine – gibanje na prostem je eden najbolj&sca...
21.
Dec.
Gibanje na prostem
Ko gre za aktivnosti na prostem, je zadnja stvar, ki si jo želite, biti zunaj pri temperaturah pod ničlo v mrzlih in mokrih oblačilih.
06.
Dec.
Gibanje na prostem
Seznam razlogov, zakaj se podati na avanturo, imenovano pohodništvo, je neskončen. 
05.
Dec.
Gibanje na prostem
Priljubljene dejavnosti na prostem resnično upravičujejo navdušenje. Poleg fizične aktivnosti prinašajo številne prednosti - zmanj&scaro...