Iščite po spletni strani
KAJ PA KAMPIRANJE?
KAJ PA KAMPIRANJE?
Gibanje na prostem
19.07.2023.
Gibanje na prostem

KAJ PA KAMPIRANJE?

19.07.2023.

Ko se odločite za kampiranje, se pred vami odpre povsem nov svet. Za vse tiste, ki imate radi udobje hotelske namestitve, bo to izjemen izstop iz cone udobja. Ne glede na to, ali ste v kampiranju začetnik ali izkušen avtodomar, je vedno dobro, da svojo novo pustolovščino začnete ustrezno opremljeni. Seznam osnovnih potrebščin za kampiranje se razlikuje od osebe do osebe. Vendar pa brez nekaterih predmetov res nima smisla iti ven v naravo, ne glede na to, kako pustolovski ste po srcu. Narava je divja in nepredvidljiva, zato morate na kampiranje vzeti vse, kar vam bo olajšalo bivanje na prostem, ga naredilo prijetnega in seveda zabavnega.

MANJ JE VEČ?

Morda ne želite nositi s seboj preveč stvari, vendar moramo upoštevati, da v primeru kampiranja rek "manj je več" ni povsem pravilen. Po drugi strani pa ne smete pretiravati po načelu "za vsak slučaj", ampak biti zmerni. Poleg specializirane outdoor opreme, ki jo je treba prilagoditi naravi, mora vaš seznam vključevati praktične in večnamenske predmete. Tudi ta seznam je odvisen od tega, kam greste in koliko dni bivate. Da česa ne spregledate, spodaj najdete seznam stvari, ki jih ne smete pozabiti, ko greste na kampiranje.

  • Šotor

Novinci bi si mislili, da je nakup šotora enostaven. Ko pa se nakupa dejansko lotimo, se pojavi milijon vprašanj. Na kar morate ostati osredotočeni, je namen (za katere letne čase in vremenske razmere potrebujete šotor) in število ljudi. Šotor mora biti lahek, enostaven za zlaganje in odvijanje, in če res želite dober šotor, ki ga boste pogosto uporabljali, ne oklevajte in kupite dvoplastnega, da vas dež ne bo presenetil. Priporočljivo je, da s seboj vzamete tudi šotorsko podlogo.

  • Spalna vreča in blazinica za torbo

Poleg dobrega,ustreznega šotora je bistven element tega seznama tudi spalna vreča. Pri tem je pomembno, za kakšne pogoje jo izbirate in seveda, da je lahka in kompaktna. Sodobne tehnologije omogočajo, da je vreča lahka in hkrati odličen izolator. Blazina  pod vrečo je samoumevna. Obstaja velika izbira - od napihljivih do tistih iz različnih materialov, vse s ciljem mehčanja talnih izboklin in vzdrževanja temperature površine pod vami.

  • Svetilka

Ko gre za svetilke, izberite bolj kakovostne in ne pozabite, da bi bilo super imeti tiste, ki se nosijo na čelu in roki, tako da so vaše roke proste, medtem ko se gibljejo v temi. Predmet, ki ga pogosto vsi pozabimo, so dodatne baterije.

  • Orodja za naravo

V naravi boste potrebovali majhen nabor orodij, njegovo nujnost pa boste spoznali, ko boste začeli postavljati šotor in potem še enkrat v primeru slabega vremena, dežja itd.

  • Gorilnik in zunanja jedilnica

Ne glede na to, ali greste kampirati za eno noč ali več, vam bosta kuhalni set in gorilnik prišla prav. Morda ste si za potovanje pripravili sendvič, vendar vam bosta topla pijača in hrana prijali, še posebej po napornem sprehodu. Če je jedilni pribor enostavno zložiti in ne zavzema veliko prostora, potem mora biti vsekakor v vašem nahrbtniku.

  • Oprema za taborni ogenj

Je v naravi kaj lepšega od tabornega ognja? Seveda nam tukaj ni treba omenjati, kako previdni morate biti, ko gre za ogenj v naravi.

  • Prva pomoč

Kot smo omenili na začetku, je narava nepredvidljiva. Zaradi pomanjkanja previdnosti se lahko zlahka pojavijo poškodbe. Zato je res potrebno imeti komplet za prvo pomoč, pa tudi poznati osnovna pravila za njegovo zagotavljanje. Vključuje dodatke za celjenje ran, nekaj proti bolečini, pa tudi probiotik. Prav tako antiseptike.

  • Komplet za osebno higieno

Poleg mila, zobne ščetke in zobne paste, mokrih robčkov in razkužilnega gela ne pozabite na sredstva za boj proti obstojnim žuželkam. Ne glede na to, ali ste v gorah ali na morju, kadarkoli v letu je zaščita pred soncem bistvenega pomena. Izberite mazilo z visokim SPF in ga redno uporabljajte.

DODATNO UDOBJE

Ko odkljukate vse stvari s tega seznama, lahko razmislite tudi o opremi, ki ni potrebna, lahko pa prinese dodatno udobje in zabavo. Če greste z avtomobilom in imate prostor, lahko s seboj vzamete tudi zložljive stole in mizo. Tudi za ležanje na travi je dobro imeti odejo, izdelano samo za ta namen, ki je na eni strani vodoodporna in jo je mogoče enostavno obrisati. Pravi hedonisti si morda omislijo visečo mrežo, ki jo lahko zvežete med dvema drevesoma, zakaj pa ne? Za pravo osvežitev poleti, pa tudi za hrano, ki jo nameravate pripraviti za tistih nekaj dni v naravi, je idealno imeti prenosni hladilnik. Termo bidon je tu, da ohranja optimalno temperaturo vaše pijače. Danes je toliko stvari, da se človek približa naravi in se nauči uživati v njej. Zato še enkrat preglejte ta seznam, se opremite in pojdite na potovanje, ki vam bo prineslo le pozitivne izkušnje.
 

Ekipa Sport Vision

 

 

Podobni članki

04.
Mar.
Gibanje na prostem
Odkrijte značilnosti petih najbolj vročih modelov Hoka obutve, ki navdušujejo svet športa.
14.
Dec.
Gibanje na prostem
Vaše avanture na prostem niso več omejene z nepredvidljivimi vremenskimi razmerami. Ponosno vam predstavljamo vrsto inovativnih tehnologij, ki so tu, ...
24.
Nov.
Gibanje na prostem
Zakaj ne bi še danes zgrabili nahrbtnika in se odpravili na pustolovščino na prostem? Strinjali se boste, da je tudi jesensko-zimska sezona čud...
08.
Nov.
Gibanje na prostem
Vsaka pohodniška avantura je pot v neznano - nepredvidljiva, polna izzivov in predvsem zabavna dejavnost. Preverite novo kolekcijo znamke Jack Wolfskin, ...
29.
Sep.
Gibanje na prostem
V tem vodiču za izbiro prave obutve za šport na prostem primerjamo prednosti dveh vrst obutve za takšne priložnosti.
09.
May.
Gibanje na prostem
Predstavljamo vam naših najboljših pet blagovnih znamk, ki jih morate vključiti v svojo zbirko, če ste ljubitelji aktivnosti na prostem.
27.
Dec.
Gibanje na prostem
Narava ponuja veliko več od aktivnosti na prostem. Povezava z naravo, svež zrak, dih jemajoče gorske pokrajine – gibanje na prostem je eden najbolj&sca...
21.
Dec.
Gibanje na prostem
Ko gre za aktivnosti na prostem, je zadnja stvar, ki si jo želite, biti zunaj pri temperaturah pod ničlo v mrzlih in mokrih oblačilih.
06.
Dec.
Gibanje na prostem
Seznam razlogov, zakaj se podati na avanturo, imenovano pohodništvo, je neskončen. 
05.
Dec.
Gibanje na prostem
Priljubljene dejavnosti na prostem resnično upravičujejo navdušenje. Poleg fizične aktivnosti prinašajo številne prednosti - zmanj&scaro...